Još uvek bez reda u privatnom obezbeđenju

Šest meseci od usvajanja, Zakon o privatnom obezbeđenju se ne primenjuje jer nisu usvojeni podzakonski propisi.

Šest meseci od usvajanja, Zakon o privatnom obezbeđenju se ne primenjuje jer nisu usvojeni podzakonski propisi.

Između ostalog, čeka se na uredbe i pravilnike koji će regulisati obuku zaposlenih i dodeljivanje licenci firmama i njihovim radnicima. Posle njihovog usvajanja, trebalo bi da počne uvođenje reda u sektor privatnog obezbeđenja.U sektoru privatnog obezbeđenja radi gotovo 45.000 ljudi. Prema nekim procenama, oni raspolažu sa 13.000 komada oružja.

- Na tim dokumentima se još uvek radi, tako da faktički mi imamo kola na klocnama. Dakle, nemamo one gume koje će da pokrenu, ne postoji podzakonska regulativa da bi se sam zakon primenio - objašnjava Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Đorđe Vučinić iz Udruženja za privatno obezbeđenje očekuje da u junu ili julu počne primena zakona. Ističe da će biti potrebno i da se MUP adekvatno pripremi i organizuje. Ubuduće svaka firma i pojedinac koji se budu bavili obezbeđenjem, moraće da dobiju licencu. To podrazumeva prolazak obuke, bezbednosne provere i lekarski pregled. Predstavnici tih firmi smatraju da će država tako imati bolju kontrolu i nadzor.

Stručnjaci ne očekuju problem sa ozbiljnim firmama koje obezbeđuju velike kompanije i banke.Marko Milošević ističe da će najteže biti da se dođe do svih onih kafana, kafića, lokala i splavova gde je i bilo najviše incidenata.

- Dakle, tu imamo posla sa nelegalnim obezbeđenjem, sa pojedincima ne sa firmama, neretko kriminogene prošlosti. I opet je problem tu i u policiji samoj, jer imamo jedan broj policajaca radi na crno - kaže Milošević.

Prethodne dve godine desilo se nekoliko incidenata gde je bilo umešano obezbeđenje pojednih splavova i diskoteka. Prošle godine radnici obezbeđenja jednog beogradskog lokala pretukli su na smrt Fedora Frimermana. Đorđe Vučinić kaže da nisu samo davaoci usluga prekršajno odgovorni, već i korisnici usluga koji organizuju službe obezbeđenja bez potpisanog ugovora.

-U budućnosti će splavovi, restorani, diskoteke i svi drugi korisnici usluga obezbeđenja ipak morati da imaju ugovore sa ovlašćenim firmama jer će svako od nas morati da prijavi svoj posao lokalnoj policijskoj stanici - ističe Vučinić.

Zbog velikog broja zaposlenih u privatnom sektoru bezbednosti, predstavnici tog udruženja očekuju da će biti neophodno najmanje dve godine da se završi kompletan proces izdavanja licenci firmama i pojedincima.

  • Cole

    14.06.2014 18:40
    ma ajde
    Odlicno radi nasa skupstina.Necete nikada uvesti zakon, jer on ne odgovara, navijackim kriminogenim grupama, Policiji, zandarmeriji(Pose radnog vremena da se uzme neka para), dilerima i dilercicima i naravno kontraverznim binzismenima koji su eto igrom slucaja povezani sa sektasima(Politikanti).Paukova mreza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija