Nudio objavljivanje naučnog rada bez recenzije, po ubrzanoj proceduri

Upravni odbor Srpskog biološkog društva koje izdaje naučni časopis "Arhiv bioloških nauka", na čelu sa prof. dr Božidarom Ćurčićem, na današnjem zasedanju podneo je kolektivnu ostavku, nakon što su naučnici optužili Ćurčića da je u zamenu za veliki novac nudio ekspresno objavljivanje radova u ovom časopisu.

Upravni odbor Srpskog biološkog društva koje izdaje naučni časopis "Arhiv bioloških nauka", na čelu sa prof. dr Božidarom Ćurčićem, na današnjem zasedanju podneo je kolektivnu ostavku, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Razlog za ostavku je nedavno u medijima objavljena informacija da je dr Ćurčić, urednik ovog časopisa, ponudio da bez recenzije nezavisnog stručnjaka, za novčanu nadoknadu, po ubrzanoj proceduri u roku od 24 sata, u ovom časopisu objavi naučni rad. Ove informacije je obznanio sajt "Scholarly Open Access" koji se bavi proverom časopisa i razotkrivanjem takozvanih predatorskih naučnih časopisa.

Časopis je razotkrio svetski naučnik Džejmi Tekseira de Silva koji je o ovome obavestio biologe širom naše zemlje. - Glavni urednik "Arhiva bioloških nauka" dr Božidar Ćurčić tražio je da platim 1.785 evra za objavljivanje rada. Uz dodatnu naknadu ponuđeno mi je i štampanje rada po ubrzanoj proceduri. Rad je prihvaćen za objavljivanje za manje od 24 sata i to bez recenzije nezavisnog stručnjaka iz te oblasti - napisao je Tekseira de Silva.

U ozbiljnim naučnim časopisima svaki naučni rad prvo mora da prođe rigoroznu međunarodnu recenziju. Takođe, čak ni u poznatim međunarodnim časopisima naknade za objavljivanje rada uglavnom nisu veće od 500 do 700 evra. Po cenovniku koji je De Silva dobio od "Arhiva bioloških nauka", rad koji ima od 16 do 20 strana plaća se čak 800 evra, dok o ceni radova koji imaju 21 stranu ili više, odlučuje uredništvo časopisa.

"Arhiv bioloških nauka" osnovan je 1993. godine. Ovaj međunarodni naučni časopis sa impakt faktorom (indeksom naučnog uticaja) od 0.791, štampa se na engleskom jeziku.

  • Voki Vasić

    02.07.2014 19:36
    Ispravka i dodatne ocene
    Netačno je da je "Arhiv bioloških nauka" osnovan tek 1993. Prvi broj štampan je 1948. kao glasilo Srpskog biološkog društva, kao najstarijeg strukovnog udruženja biologa. Uređivali su ga najposnatiji i najčasniji naučnici i u njemu objavljivali naučne članke najaktivniji srpski i strani biolozi. Da ne bi ljaga pala na sve autore, Srpsko biološko društvo, SANU i svi suizdavači treba gromkim glasom da se ograde od skandala, da potvrde da s tim nemaju ništa i da se zakunu da nisu ništa znali, a poznatog kleptomana da pospu katranom i uvaljaju u perje. Samo tako mogu da pokušaju da spasu ugled.
  • Milica

    27.06.2014 06:31
    napokon
    postoje ovakvi casopisi i u svetu, nisu retki, zato i postoji organizacija koja se bavi otkrivanjem istih, ali da mi prvo pocistimo smece kod nas pa cemo da nastavimo dalje
  • Steven Seagal

    26.06.2014 23:21
    https://www.facebook.com/SpasimoNauku
    Posledice objavljivanja u predatorskim casopisima su nesagledive, imamo na osnovu toga lazne naucnike, lazne doktore, lazne mentore, ...

    Preporuka Nacionalnog saveta za naucni i tehnoloski razvoj u svom izveštaju o stanju nauke u Srbiji za 2012. godinu predlaze naknadne recenzije i verifikacije radova u predatorskim casopisima, sto je korektno resenje i krajnji trenutak za takvu primenu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.