Dačić: Nemoćni smo pred NSA

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da prisluškivanje koje sprovodi NSA nije dobra praksa, ali da je Srbija nemoća da bilo šta promeni.
Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da prisluškivanje koje sprovodi NSA nije dobra praksa, ali da je Srbija nemoća da bilo šta promeni.

Dačić je dodao i da je prisluškivanje koje je sprovodila Američka nacionalna agencija za bezbednost (NSA) izazvalo nepoverenje među državama. "To nije dobra praksa i ja sam protiv toga, ali mi smo nemoćni da bilo šta promenimo...To je tema koja je izazvala veliko nepovrenje među državama u svetu", poručio je Dačić.

On je rekao da nije iznenađen što se Srbija našla na spisku zemlja koje NSA prisluškuje, ali i naveo da, kad mogu da prisluškuju i druge države, pa i Nemačku, zašto ne mogu i nas.

"Neće čuti mnogo toga novog od onog što čuju na konferencijama za štampu i ne moraju onda mnogo da se trude", kazao je Dačić i podsetio da mu je bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton svojevremeno na sastanku rekla da je iznenađena što on isto priča i sa njom na sastanku i na konferenciji za medije.

Dačić je dodao da borba protiv terorizma i raznih drugih vrsta ekstremizma ponekad zadire i u oblast zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda.

Srbija je interesantna za NSA najviše kada je reč o mogućem delovanju grupa povezanih sa radikalnim islamistima, a sigurno je da je i zbog odnosa sa Rusijom interesantna komunikacija domaćih političara, rekao je ''Blicu'' sagovornik iz Vojnobezbednosne agencije. List navodi da su razgovori državnog vrha zaštićeni od prisluškivanja spolja, ali da zaštite nema za međudržavne razgovore.

Srpske službe poseduju sistem zaštite kojim ometaju slušanje razgovora koji se vode na teritoriji naše države. Ovdašnji funkcioneri mogu biti manje više bezbrižni kada je reč o pokušajima službi koje iz inostranstva nastoje da ih prisluškuju, navodi list. Problem je zaštita razgovora sa sagovornicima van granica Srbije, od čega nisu zaštićeni ni funkcioneri država koje mnogo više novca ulažu u bezbednosne tehnologije.

Najbolji primer je kancelarka Angela Merkel koja je prisluškivana, a poslednji pokušaj u nizu zaštite njene komunikacije jeste specijalni telefon sa čipom pravljen u Nemačkoj.

U BIA nisu želeli da komentarišu navode o NSA, kao ni da kažu imaju li saznanja o tome da je NSA od 2010, kada je dobijena dozvola za prikupljanje poverljivih podataka, prisluškivala u Srbiji. Iako na tržištu postoje telefoni koji kriptuju, odnosno šifruju razgovore, domaći političari ih nemaju. "Vašington post" je objavio juče da je američka Nacionalna agencija za bezbednost, sudeći po najpoverljivijim dokumentima, bila ovlašćena da "presreće komunikacije" širom planete.U američkim medijima procurela su tajna dokumenta NSA iz 2010. godine iz kojih se vidi da je američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) prisluškivala ceo svet, tačnije 193 zemlje među kojima je i Srbija.
  • Forca Brutale

    03.07.2014 09:46
    Naravno da ste nemocni ali ste zato platili milione $$$ za isti softver da bi spijunirali svoj narod.
  • Animator

    02.07.2014 14:33
    Dačić je ponekad zaista...
    ...mnogo pametniji kad nešto prećuti. Samo dodatno bruka Srbiju, koja je ionako na kolenima.
  • 02.07.2014 14:16
    rakija
    Sta uopste i mogu da cuju kod nas. Nismo mi kao neke ozbiljne zemlje da strateski planiramo, nego mi to vise onako odokativno. Ako su slusali Tomu sigurno su unapred znali kada ce da pece rakiju, koliko je ispekao, koliko podelio a sta zadrzao za sebe... a kod ostalih mogu da saznaju kada se planiraju krkanluci, koga ce gde da zaposle... mozda poneka lovacko-svalerska prica da razbije monotoniju. Dobro je ako zaposljavaju nase ljude da prevode jer time donekle ublazavamo problem nezaposlenosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.