Potreban novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Potrebno je doneti novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti kako bi se regulisalo stanje u ovoj oblasti, rečeno je danas na javnoj raspravi o Modelu novog zakona u Privrednoj komori Srbije.
Potrebno je doneti novi zakon o zaštiti podataka o ličnosti kako bi se regulisalo stanje u ovoj oblasti, rečeno je danas na javnoj raspravi o Modelu novog zakona u Privrednoj komori Srbije.

Na skupu je ocenjeno da od 2009. godine, kada je usvojen, do danas, važeći zakon prate mnogobrojne dileme.

Objašnjavajući zbog čega je potrebno doneti novi zakon, a ne izmene i dopune važećeg, generalni sekretar Poverenika za informacije od javnog značaja Marinko Radić objasnio je da ustavna odredba člana 42 Ustava propisuje da se obrada podataka o ličnosti uređuje zakonom što znači da su sva ostala uređenja (npr. podzakonska akta) neustavna.

"Preko 80 odsto ove materije je uređeno podzakonskim aktima i odmah imamo ustavni problem", rekao je Radić i dodao da je onda potpuno logično da se donese novi zakon umesto da se menja 70-80 odsto odredbi važećeg.

Prema Radićevim rečima, Model novog zakona detaljnije uređuje osnovne pojmove, otklonjene su različite nelogičnosti kao na primer određivanje naročito osetljivih podataka, precizirane su nadležnosti poverenika...

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković rekao je da se u Modelu zakona prvi put regulišu određena pitanja kao što su podaci iz video nadzora, podaci o jedinstvenom matičnom broju građana, kao i pravo da se fotokopiraju lični dokumenti.

On je objasnio da po novom modelu zakona neće biti dozvoljeno da se na internetu pojavi jedinstveni matični broj građana, takođe, neće smeti da se preko interneta šalju fotokopirani ili skenirani osnovni podaci zbog opasnosti da se to "presretne", a pojašnjeno je i kako će se koristiti podaci iz video nadzora.

"Gde god postoji video nadzor mora da postoji jasno upozorenje građanima da se nalaze u zoni video nadzora i niz drugih takvih pitanja je regulisano", naveo je Radić.

Ranije poverenik za informacije Rodoljub Šabić je rekao da je javna rasprava o Modelu novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, produžena do 10. jula, i dodao da je dosad na taj zakonski akt stiglo više desetina konstruktivnih primedbi i predloga, koji će biti analizirani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.