U Novom Sadu oko 5.000 narkomana

Procenjuje se da u Novom Sadu ima oko 5.000 intravenskih narkomana.

Procenjuje se da u Novom Sadu ima oko 5.000 intravenskih narkomana. Gram heroina može se kupiti za oko 800 dinara i sve više maloletnika postaje zavisno od neke vrste droge ili alkohola.

Osim što je, uslovno rečeno, jeftina, droga u Srbiji, pa i Novom Sadu, je i lako dostupna. Istraživanja pokazuju da 98 odsto mladih zna gde i od koga da kupi drogu. Statistike govore i da je veći broj naših tinejdžera koji probaju drogu u odnosu na njihove vršnjake u razvijenim zemljama.

Država može da učini mnogo više

Niska cena narkotika pokazuje da država ne čini dovoljno u borbi protiv narkomanije, kaže Zoran Dragišić sa  beogradskog Fakulteta za bezbednost. "Ta borba zaista se svodi samo na nekakve verbalne priče ili ako imate akcije u kojima se pohapsi ogroman broj dilera to ni na koji način ne utiče na dostupnost droge na ulicama i na njenu cenu. Sve se to onda može oceniti kao jedno marketinško spinovanje", misli Dragišić.

On dodaje da država može učiniti mnogo više na prevenciji i da je uloga škole u tome nezamenjiva. "Tu se mora voditi računa o načinu na koji deca žive, o razvijanju nekakvih zdravih stilova života. Dakle, samu decu učiniti otpornijom prema izazovima droge", kaže Dragišić.

Važna je uloga škole i roditelja

Terapeuti smatraju da je tu veoma važna uloga roditelja i škole, ali i da bi policija mogla malo bolje da radi svoj posao, odnosno da bude vidljivija na ulicama, kako bi izazvala strah kod dilera i potencijalnih zavisnika.

Međutim, ako i do toga dođe, terapeut Nebojša Baračkov preporučuje roditeljima da imaju otvorenu komunikaciju sa decom, da znaju sa kim se druže kako bi primetili promene u društvu u kojem se kreće i promene u ponašanju deteta, a mogu i da ga testiraju. "Imaju pravo da kupe u svakoj apoteci urin test i da ga testiraju na neke najčešće supstance od onog trenutka kada posumnjaju da je dete uzelo neku supstancu", ističe Baračkov.

On misli da je ovo lak način da se izbegnu konflikti u porodici i osećaj krivice za nešto što dete nije uradilo. Ako se utvrdi da jeste, on savetuje pomoć profesionalaca, na prvom mestu savetovališta za mlade pri Domu zdravlja u Njegoševoj ulici, a tu su i dispanzer u Zmaj Ognjena Vuka ili bilo koji psihijatar koji se tim problemom bavi.

Osobe koje su već u procesu lečenja od jula će moći da računaju na novi lek, koji bi trebalo da se nađe i na našem tržištu. Trebalo bi da bude registrovan buprenorfin, koji je nešto između blokatora i metadona, a u Evropi ga uspešno koristi desetine hiljada pacijenata.

Različitim akcijama širom Srbije, a i u našem gradu, u subotu se obeležava Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, pod sloganom "Da li droga upravlja tvojim životom?".

  • 28.06.2010 07:43
    A plaćamo videonadzor!
  • btw wtf

    27.06.2010 07:37
    bezbedan grad?
    u mojoj zgradi i babe od 80 godina znaju sve dilere, a ima ih najmanje 4 u ulazu, po jedan na svaka 2 sprata! Bez blama razmenjuju paketiće usred bela dana pored dece na igralištu, a posle se upucavaju odmah u blizini. Naravno da bi hapšenjem tih dilera malo bilo postignuto, ali bi im trebalo barem malo otežati poslovanje. Šta beše sa video nadzorom Novog sada - bezbednog grada? Pravo rešenje pored edukacije (i davanja šanse mladima da ŽIVE) bi bilo da država preuzime trgovinu narkoticima iz ruku kriminalnih grupa. Narkomanija bi trebala biti problem sa kojim se bavi zdravstvo a ne policija. Drugim rečima, da se heroin ili metadon može dobiti na recept, i uzimati uz lekarski nadzor.
  • simana021

    26.06.2010 17:59
    samo 5000?
    losa racunica, samo po naselju i limanima ih ima toliko!a gde su ostali delovi grada?
    ko je racunao, eto ima bar neki "ulaz", kad prodje exit neka opet izvrsi "popis", pa ce imati "izlaz" ili ti jedan od elemenata profita samog exita!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija