Birokratija koči obnovu poplavljenih kuća

Kancelarija za obnovu poplavljenih područja u nekim slučajevima traži dokumenta koje je nemoguće nabaviti, te mnogi koji su bez krova ne mogu dobiti sredstva.

Kancelarija za obnovu poplavljenih područja u nekim slučajevima traži dokumenta koje je nemoguće nabaviti, te mnogi koji su bez krova ne mogu dobiti sredstva.

Građani se žale da se zahteva preobimna dokumentacija, od koje je najteže nabaviti dokaz o vlasništvu. Naime, ogroman broj domaćinstava nije uknjižen na sadašnje vlasnike, a rešenja o nasledstvu ili kupoprodajni ugovori su nestali u poplavi, te podnosioci ne mogu pravosnažnim dokumentom dokazati vlasništvo nad objektom, bez obzira što imaju račune, prebivalište i svedoke, pa se njihov zahtev odbija kao nepotpun.

"Od nas se traži da sudskim putem dokažemo vlasništvo da bismo mogli da podnesemo zahtev za naplatu. Sudski procesi traju mesecima, a mi smo bez krova nad glavom i osnovnih uslova za život već tri meseca. Leto je na izmaku, plašimo se kako ćemo dočekati zimu", kaže za Danas čovek čija je kuća uništena u majskim poplavama. On dodaje da do Marka Blagojevića, direktora Kancelarije, ni njegovih najbližih saradnika niko od ljudi sa istim problemom nije mogao da dođe, ocenjujući da je novčana pomoć pod ovakvim uslovima "potpuno nedostižna".

Na osnovu uredbe Vlade koja je objavljena u Službenom glasniku 24. jula, dokumenta potrebna za nadoknadu štete su: zapisnik o proceni štete nadležne komisije, kopija lične karte podnosioca sa prebivalištem u poplavljenom području, uverenje o prebivalištu i kopija broja tekućeg računa. Ukoliko komisija sumnja u validnost podnetih dokumenata, podnosilac je dužan da izjavom dva svedoka ili računima za struju, vodu i telefon dokaže svoje prebivalište na datoj adresi.

Međutim, u praksi se dešava da opštinska komisija, po nalogu Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, traži dodatna dokumenta: dokaz o vlasništvu - vlasnički list na ime podnosioca ili dokaz da je objekat legalizovan ili da je podnet zahtev za legalizaciju.

  • mary

    12.08.2014 01:06
    Strogo postovanje procedure usporavalo je izdavanje resenja.Medjutim sada je kancelarija za obnovu spremna da promeni pravila kako bi se ubrzao ceo proces obnove.
  • 11.08.2014 10:36
    Bez obzira jel' objekat legalan ili nije na taj objekat se placa porezi svake godine za takav objekat stize resenje iz poreske uprave. Ako na nešto stize resenje to znaci da to nešto i postoji bez obzira jel' legalno, uknjizeno, divlje.
  • Lud

    11.08.2014 10:24
    zbunjenog
    Šta ste mislili da će vam Vučić dati novac,e narode ne budi naivan.

    Eto vam jedna namerna začkoljica I molim lepo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.