Crkva u Leskovcu na sudu zbog duga za grejanje

Leskovačko Javno preduzeće Toplana tužilo je crkvu zbog duga za grejanje.
Leskovačko Javno preduzeće Toplana tužilo je crkvu zbog duga za grejanje.

U leskovačkoj crkvi Odžakliji radijatori su postavljeni još pre 20 godina. Tada je sveštenstvo dozvolilo Javnom preduzeću Toplana da preko crkvene porte postavi cevi za toplovod a da zauzvrat crkva bude oslobođena plaćanja grejanja.

"Naša crkva nije preduzeće, nije nešto što ima svoju proizvodnju. Oni su obračunali to kao poslovne prostorije i zaista je nemoguće da finansijski to izdržimo. Kada je toplovod prošao i kada je rađeno grejanje, sami radnici Toplane su izvodili priključak i to je samo bio gest dobre volje. Čak su i radijatore dali i to je bila dobra volja i razumevanje ne za sveštenike nego za sve građane Leskovca", kaže protonamesnik Dejan Stanković.

Međutim, Toplana je nedavno ispostavila crkvi račun od 870 hiljada dinara za grejanje u poslednjih šest meseci, a crkva odbila da primi fakture.

U Javno komunalnom preduzeću Toplana kažu da crkva 20 godina nije plaćala grejanje i da su morali da ih uvedu u sistem naplate. Usmeni dogovor između crkve i Toplane ne priznaju.

"Od kako sam postao direktor Toplane u novembru 2012.godine, mi smo već posle par meseci počeli pregovore sa crkvom o tome kako ona treba da uđe u sistem naplate i obračuna. Tu su postojali neki usmeni dogovori o tome da crkva ne treba da plaća grejanje. Ja sam želeo da crkva uđe u pravne okvire da mi tačno saznamo da li crkva ima obaveze prema Toplani ili nema. Ja kao direktor moram da poštujem zakon i smatram da nisam mogao na osnovu usmenih dogovora da njima ne fakturišem grejanje", komentariše direktor JP Toplana Nebojša Krstić.

Prema proračunu Toplane, crkva u Leskovcu će za grejanje morati da plaća 130 hiljada dinara mesečno. Leskovačkoj Toplani građani duguju 60 miliona dinara, a pravna lica 290 miliona dinara.

  • Burger King

    12.08.2014 00:16
    Ajmo gamadi, paćaj. Imate para, opljačkali ste i posle legalno uložili u posao.
  • kptLepra

    11.08.2014 15:57
    Nebeska pravda....
    O fala bogu da se neko setio ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija