Nema duplih isplata za poplavljene

Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević kaže da će građani koji su od opštine već dobili novac za obnovu kuća oštećenih u poplavama od Vlade dobiti samo razliku do sume koja im pripada na osnovu kategorizacije.
Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević kaže da će građani koji su od opštine već dobili novac za obnovu kuća oštećenih u poplavama od Vlade dobiti samo razliku do sume koja im pripada na osnovu kategorizacije.

Blagojević je rekao da vlasnici objekata oštećenih u poplavama, prema odluci Vlade, ne mogu dva puta dobiti pomoć iz javnih sredstava.

"Ukoliko je opština već pomogla građanima mi ćemo nadoknaditi razliku. Mi moramo da se vodimo onim što u programu piše, a to je da će Kancelarija isplatiti razliku novca", kaže Blagojević. Isplata novca građanima iz sredstva lokalne samouprave ispraznila je opštinske kase, ali Blagojević napominje da Kancelarija ne može da nadoknadi taj novac.

Na pitanje kako rešiti problem kada se na jednom placu nalazi više više poplavljenih kuća, a dobija se odšteta samo za jednu, Blagojević ističe da je na opštinama da pronađu rešenje za takav problem. Sa druge strane, vlasnici više potopljenih objekata, mogu dobiti pomoć za obnovu samo jednog. "Mi moramo da se koncentrišemo na centralni objekat u kojem ljudi žive. Nećemo isplaćivati štetu za sve objekte, već samo za onaj u kojem se živi", ponavlja Blagojević.

Neophodno je utvrditi koji je to zaista objekat u kojem je lice živelo pre majskih poplava, ali Blagojević napominje da ima puno opcija za rešavanje takvih situacija. Sve zavisi od lokalne samouprave. Blagojević potvrđuje da su nerešena pravna pitanja kamen spoticanja u bržoj dodeli pomoći. "Ono što je potrebno jeste da bude utvrđena veza između osobe koja je vlasnik i objekta", kaže Blagojević.

Svestan je da postoji više građana kojima su poplave uništile dokumenta kao dokaz o vlasništvu kuće. "Pratimo situaciju pomno. Videćemo u kojoj meri ima takvih slučajeva u populaciji kojoj treba nadoknaditi štetu", kaže Blagojević i ponavlja da postoji više načina da se dokaže vlasništvo nad objektom - kupoprodajni ugovor, ugovor o doživotnom izdržavanju ili testament. Naveo je primer opština u kojima lokalne vlasti kontaktiraju sudove i urgiraju da se neki predmeti brže završe, kako bi mogla da budu izdata rešenja za dodelu pomoći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.