"Dunav osiguranje" davalo milione za softver koji nikada nije dobilo

Štetan ugovor koji je bivši direktor Dunav osiguranja Mirko Petrović sklopio 2008. godine sa bugarskom kompanijom Fadata ovo preduzeće je do sada koštao oko devet miliona evra, zbog čega je policija nedavno počela da istražuju detalje ovog posla.
Štetan ugovor koji je bivši direktor Dunav osiguranja Mirko Petrović sklopio 2008. godine sa bugarskom kompanijom Fadata ovo preduzeće je do sada koštao oko devet miliona evra, zbog čega je policija nedavno počela da istražuju detalje ovog posla.

 

Kako piše "Danas", Dunav je krajem 2007. raspisao tender za nabavku softvera na kojem je sa ponudom od pet miliona evra pobedila Fadata, inače nova firma, osnovana te godine.

Fadata je trebalo da do 2009. Dunavu dostavi 100 različitih softverskih proizvoda, u cilju objedinjavanja IT sistema ove osiguravajuće kuće, tako da obuhvati i finansijsko i materijalno poslovanje. Ali, iako je Dunav odmah uplatio svih pet miliona evra, Fadata je sa poslom drastično kasnila.

Novi upravni odbor kompanije zato 2010. godine preispituje ugovor sa ovom firmom i zaključuje da je štetan po Dunav jer njime nisu predviđeni ni uslovi za raskid ugovora, ni metodologija implementacije, odnosno dinamika isporuke softvera, pa čak nije bila predviđena ni međunarodna arbitraža u slučaju spora. Ipak, iz teško razumljivih razloga novi UO uprkos takvom zaključku odlučuje da Fadati odobri još novca. Zaključuje se aneks ugovora i prema rečima sagovornika lista "Danas" iz vrha ove osiguravajuće kuće, "bugarska kompanija od Dunava dobija još dva do tri miliona evra", za posao koji je odavno trebalo da bude završen po ceni od pet miliona evra.

Pritom, aneksom nije ispravljena nijedna manjkavost originalnog ugovora, jer Fadata nije htela da pristane ni na kakve dodatne uslove. Još milion evra potrošeno je na finansiranje dela posla koji su obavili radnici Dunava.

Zašto je novi upravni odbor pristao da nekome ko svoje ugovorne obaveze godinama nije poštovao odobri milione evra dodatnog novca da bi uradio ono što je već trebalo da bude završeno za već dati novac, sagovornik lista "Danas" objašnjava ovako: "Da se ne bi dizala afera, i da Dunav ne bi morao da prikaže pet miliona evra kao gubitak, UO im je dao još novca nadajući se da će im posle toga softver biti isporučen." Ta nada je, naravno, bila uzaludna. Fadata je novac uzela i od 2008. do 2014. Dunavu isporučila tek 22 od 100 predviđenih proizvoda.

Na pitanje zbog čega ugovor sa Fadatom nije raskinut i protiv nje pokrenut sudski ili arbitražni postupak, sagovornik lista kaže da je ugovor toliko loš da je UO strahovao da bi Dunav mogao da izgubi taj spor, pošto nisu predviđeni detalji oko uslova pod kojima je raskid moguć.

Budući da Fadata ni posle devet miliona evra nije ispunila svoje obaveze, Dunav je prošle godine ipak odlučio da pokrene postupak za raskid ugovora i da zatraži obeštećenje od bugarskog dobavljača. U ovom trenutku nije poznato da li je ugovor na kraju raskinut i da li je pokrenut bilo kakav postupak protiv Fadate ili je aranžman i dalje aktivan.

Vlada Srbije je u avgustu ove godine ponovo postavila Mirka Petrovića (direktora Dunava u vreme potpisivanja spornog ugovora) za prvog čoveka ove osiguravajuće kuće, a policija je od Dunava zatražila da se izjasni o tome da li je ugovor sa Fadatom štetan za tu kuću ili nije.

U Dunavu su odbili da odgovore na bilo koje pitanje lista "Danas" o ovom slučaju, potvrdivši samo da su tražene informacije dostavili policiji. "Povodom vaših pitanja, koja se tiču softverske aplikacije Fadata, obaveštavamo vas da je kompanija Dunav osiguranje predala dokumentaciju nadležnim državnim organima i da se tim povodom, do daljnjeg, neće javno oglašavati", glasio je odgovor Dunava.

  • @Anonimus - 1.000.000 eura

    05.11.2014 12:26
    Adresa?
    Pošto ne znamo koga da pitamo: Svetozara Maletića, kao direktora, Ljubicu Bubu Ivković kao predsednicu upravnog odbora i po zanimanju informatičarku i sesticu Rade Marinkova koji su ugovarali ovo za Toplanu, ili Janka Čobrdu koji je nasledio taj problem, ili možda informatičara Vladimira Jelića (učenika Svetozara maletića, aktuelnog grsdskog sekretara za obrazovanje, nauku i kulturu) koji je završio ceo posao.
    Ili možda o tome zna i neko od nadležnih pa će nas obavestiti jednog dana, a možda i pre.
  • 05.11.2014 07:59
    1.000.000 eura
    A sta Fadata radi u Toplani? E moji vi.... da samo znate...
  • 05.11.2014 07:51
    DUNAV = NOVOSADSKA TOPLANA
    ISTA PRIČA KAO I U NSTOPLANI.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.