Koliko košta poslanik?

Osim para, koruptivni mamac za odbornika ili poslanika da promeni stranku ili glasa suprotno odluci partije su i funkcije, privilegije, sitni ili veliki ustupci, gledanja kroz prste za manje ili veće prekršaje ili krivična dela.

Osim para, koruptivni mamac za odbornika ili poslanika da promeni stranku ili glasa suprotno odluci partije su i funkcije, privilegije, sitni ili veliki ustupci, gledanja kroz prste za manje ili veće prekršaje ili krivična dela.

Iako su te pojave poslednjih meseci u centru medijske pažnje, toga je bilo i ranije, kažu sagovornici Danasa, a kao uzrok tome vide nedostatak moralne odgovornosti i jasne sankcije. Trgovina mandatima i glasovima nije strana ni vlasti ni opoziciji, a dokaz tome su popularna prekomponovanja vlasti po lokalu.

Strah od gubitka većine koja je trebalo da sruši gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića išla je dotle da su odbornici morali nekoliko dana pred glasanje da budu izolovani u hotel. Naprednjaci iznose optužbe da je prelazak u tabor demokrata prilikom rekonstrukcije Vlade Vojvodine koštao od 50.000 do 100.000 evra. S druge strane, demokrate su pre nekoliko meseci optužile naprednjake da za su odbornicima DS u opštini Vračar nudili i do 100.000 evra za promenu političke pozicije.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su neočekivana glasanja proizvod moralne nesavršenosti onih koji sede u lokalnim parlamentima, parlamentu Vojvodine ili čak republičkom parlamentu i lošeg stranačkog kadriranja.

- To što neko glasa suprotno svojim uverenjima i stranačkim politikama, a zarad lične koristi i što je, narodski rečeno, spreman da proda veru za večeru, spada u opis ljudske prirode i to nije izmišljeno ovde i ne dešava se prvi put. Tu je reč o nedostatku konzistentnosti političke vizije i moralne snage da se istraje u toj viziji uprkos koristima koje vam se nude. Na to se nadovezuju stranke koje dobro ne procenjuju one koje šalju u parlamente. Posledica svega je glasanje u Kragujevcu ili za rekonstrukciju Vlade Vojvodine. Niko nije očekivao da poslanici SDS mogu glasati za Pajtića, a još manje da poslanica iz stranke Bogoljuba Karića to uradi s obzirom da je njena stranka u koaliciji sa naprednjacima na republičkom nivou - objašnjava Stanković.

Upitan zašto je baš sada takva situacija kulminirala iako je takvih glasanja bilo i ranije, Stanković odgovara da je ranije politički život bio mnogo dinamičniji, te fokus javnosti nije bio usmeren na dešavanja na lokalnom nivou. Sada je, kako kaže, makropolitička scena, javnost, parlament, Vlada pod dominacijom jedne stranke, odnosno jedne ličnosti te se pažnja skreće na ta čudna glasanja.

Miodrag Radojević, politički analitičar, navodi da ga ne iznenađuje što poslanici preleću iz stranke u stranku i glasaju suprotno svojim uverenjima, jer se to dešavalo još od devedesetih i uvođenja višepartizma.

- Kad god se zaoštri politička situacija ili je većina neizvesna, uvek se napravi povod da neko glasa drugačije. Uzrok tome je u političkom životu Srbije u kojem ne postoji jasna partijska ideologija, što je plodno tlo za političku korupciju. Teško se može objasniti da neko prelazi iz jedne partije u drugu s potpuno suprotnim načelima. Tu je očigledno reč o krupnijim materijalnim razlozima. Tome doprinosi i što ne postoje moralne, krivične ni političke sankcije. Pre izvesnog vremena stranke su bile spremne da postignu džentlmenski dogovor da neće prihvatati preletače, ali često politički pragmatizam pobedi političku pravdu - navodi Radojević.

  • 05.11.2014 13:38
    Poslanici Lsv-a i Ds-a ne vrede ni pet banki...
  • ja

    05.11.2014 10:13
    Samo
    Okupacija nas može spasiti.
  • JS

    05.11.2014 09:34
    Odoh u poslanike
    Meni treba krov nad glavom, ili cu da idem u poslanike ili da se selim odavde, trece nema.

    Sa ovom platom stambeni kredit bi otplacivali i nasi unuci... Znaci -u partiju :P


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.