I ako advokat sačini ugovor, beležniku se plaća 60 odsto

Građani Srbije će ubuduće za ugovor o prometu nepokretnosti koji su sačinili sami ili kod advokata, plaćati javnim beležnicima 60 odsto od pune tarife.
Građani Srbije će ubuduće za ugovor o prometu nepokretnosti koji su sačinili sami ili kod advokata, plaćati javnim beležnicima 60 odsto od pune tarife "za njegovu solemnizaciju", rečeno je u Komori javnih beležnika.

Naime, ukoliko Skupština Srbije usvoji predložene izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, o kojima će poslanici glasati narednih dana, građani će moći da biraju da li će ugovor da sastavljaju sami, kod advokata ili kod javnog beležnika, rekao je predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović.

Ukoliko im ugovor, kako je naveo, bude sastavljao javni beležnik tarifa ostaje nepromenjena. Po još važećem zakonu, ugovor o kupoprodaji stana sačinjava samo javni beležnik. Ako je, na primer, vrednost tog ugovora 50.000 evra, njegova tarifa je 36.000 dinara sa PDV-om.

Ukoliko se usvoje predložene izmene zakona, ako građani već sastavljen ugovor donesu kod beležnika on ima obavezu "da ga solemnizuje" i u tom slučaju naplaćuje 60 odsto pune tarife. Za stan od 50.000 evra javnobeležnička tarifa je tada 21.600 dinara.

"Da li će imati dodatnih troškova, zavisi od toga da li su i koga angažovali za sastavljanje ugovora i koliko su tu uslugu platili", rekao je Đukanović. Prema njegovim rečima, solemnizacija znači da beležnik tom ugovoru daje pravnu snagu, kao što je ranije ugovor dobijao pravnu snagu overom u sudu.

  • Valerija

    06.11.2014 09:24
    Aaaaaaaaaaaa zato se davao mito po 500.000 eurica da bi postali notari ( inace javna tajna)
  • ns-v

    06.11.2014 07:24
    @profa - ajde sada stručnjaci
    Hvala profo...nema posla,nista se ne prodaje,a notari nas rasturaju.Takav sljam i kulturna otimacina kukvu jos niste videli.Agent koji radi vise od decenije,sada je nemocan.Ljajic jos trazi da polazem za licencu,sto je ok,ali to moramo sami da platimo...za potrebe vlasniika agencije.Ljajicu Rasime,nikada se nisi zapitao jesmo li mi agenti i nase porodice gladni,rad na procenat bez fixnog dela je uzasno stresan.Kako to nikada nisi regulisao kao obavezu gazde agencije,vec ste spremili skriptu za ispit kao da prodajemo zgradu Pentagona ili Beli Dvor.NAPRED ADVOKATI,TREBA VAS PODRZATI,ALI ....JADNI SMO MI SRBI I SRPKINJE.
  • ovdasnji

    06.11.2014 07:22
    hebe mi se
    ko ce napraviti ugovor!
    problem je visina te nadoknade i abnormalne takse !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.