TS: Ništa od obećane departizacije javnih preduzeća

Dugogodišnja praksa korišćenja javnih preduzeća za stranačke potrebe nije prekinuta ni posle 22 meseca primene Zakona o javnim preduzećima, koji je usvojen 2012. da bi se taj sektor profesionalizovao, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja Transparentnosti Srbija.
Dugogodišnja praksa korišćenja javnih preduzeća za stranačke potrebe nije prekinuta ni posle 22 meseca primene Zakona o javnim preduzećima, koji je usvojen 2012. da bi se taj sektor profesionalizovao, rečeno je danas na predstavljanju istraživanja Transparentnosti Srbija.

Organizacija Transparentnost Srbija predstavila je rezultate istraživanja o primeni Zakona o javnim preduzećima na uzorku od 25 republičkih, pokrajinskih i lokalnih javnih preduzeća, koji pokazuju da mnoge odredbe tog zakona nisu uopšte primenjene, a da su se nedostaci zakona pretočili u štetnu praksu.

Zakonska obaveza bila je da u svim javnim preduzećima u Srbiji najkasnije do 30. juna 2013. budu raspisani konkursi za direktore. Programski direktor organizacije Transparentnost Nemanja Nenadić naveo je da od posmatranih 25 javnih preduzeća konkurs za direktora uopšte nije sproveden u pet republičkih javnih preduzeća, u 11 je sproveden posle isteka roka, a u devet je sproveden u roku. Međutim, okončan je samo u jednom, u Elektroprivredi Srbije, koja je jedina za gotovo dve godine primene zakona dobila direktora na javnom konkursu.

Na nivou lokalnih samouprava, Nenadić je ukazao da su konkursi sprovedeni, ali nisu doneli suštinske promene, jer su u većini slučajeva izabrani prethodni vršioci dužnosti i ljudi koje su lokalni mediji jasno određivali po stranačkoj pripadnosti. "Nije došlo do priželjkivane depolitizacije", rekao je Nenadić.

Jedini slučaj gde konkursi nisu okončani u razumnom roku je Beograd, gde je konkurse raspisala prethodna politička garnitura, komisije su dale predloge za direktore, a onda je Privremeni organ uprave sve kandidature odbio i pošto se vlast promenila, raspisani su novi konkursi, predočio je on. Dok se čeka zatvaranje konkursa, republičkim javnim preduzećima upravljaju vršioci dužnosti direktora koje je postavila Vlada, a nekima je istekao mandat.

Predsednik organizacije Transparentnosti Srbija Vladimir Goati je ocenio da je veoma teško menjati sistem koji godinama postoji kao produžena ruka vlasti i istakao da se oduzimanje tih stečenih prava izbegava na hiljade načina.

Aksiom je da je država loš preduzetnik, naglasio je on, uz ocenu da će smanjivanje državnog sektora smanjiti i zloupotrebe u javnim preduzećima. On je dodao da u menadžmentu nisu sporni čak ni direktori, članovi stranke, već nestručni ljudi, kojih je mnogo u tom "mamutskom sistemu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.