Na šest novh, ugasi se 10 starih preduzeća

Problemi u poslovanju malih i srednjih privrednih društva i preduzetnika doprineli su tome da je ove godine na šest osnovanih preduzeća, deset ugašeno.
Problemi u poslovanju malih i srednjih privrednih društva i preduzetnika doprineli su tome da je ove godine na šest osnovanih preduzeća, deset ugašeno.

Ti problemi su - nelikvidnost, 300 parafiskalnih nameta na republičkom i lokalnom nivou, siva ekonomija koja prelazi 30 odsto, kao i određen stepen diskriminacije kod postupaka javnih nabavki, kazala je direktorka PKS Nermina Ljubović.

Ona je istakla da sektor malih i srednjih preduzeća čini 99,8 odsto ukupnog broja privrednih subjekata u Srbiji, sa 34 odsto učestvuje u bruto domaćem proizvodu (BDP), sa 44,5 odsto u izvozu i 66,5 odsto u zapošljavanju. "Nažalost uticaj tog sektora na mere i propise kojima je uređen privredni sistem, ni izdaleka ne odgovara ovim pokazateljima", ocenila je Ljubović.

Ljubović je istakla da su najranjiviji deo tog sektora mala i mikro preduzeća, zbog nedostatka povoljnih mikro zajmova i dodala da bi trebalo doneti poseban zakon o mikro finansiranju.

Direktor Fonda za razvoj, filijale Beograd Milan Ljušić kazao je da je iz tog fonda do sada najviše sredstava izdvojeno za mala i srednja preduzeća. Pravo da konkuriše za sredstva Fonda za razvoj ima svako privredno društvo registrovano kod Agencije za privredne registre, osim javnih preduzeća i velikih privrednih društava, izuzev izvoznika, objasnio je Ljušić.

Prema Ljušićevim rečima, najvažniji kriterijum Fonda za razvoj prilikom odobravanja kredita preduzetnicima, od sledeće godine će biti broj ljudi koje ta firma planira da zaposli. Jedna od novina, kako je dodao, jeste da privredno društvo može da otplaćuje kredit mesečno ili kvartalno, a sredstva obezbeđenja mogu biti bankarska garancija, hipoteka ili menica, kazao je Ljušić.

Ljušić je dodao da je maksimalni iznos kredita koji odobrava Fond za razvoj do 100 miliona dinara, a ako je namenjen za izvoz kredit može biti do 200 miliona dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija