Naredne srede nema štrajka lekara

Predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić izjavio je večeras da je Sindikat relativno zadovoljan efektom štrajka, kao i da se sutra nastavljaju razgovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja.
Predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić izjavio je večeras da je Sindikat relativno zadovoljan efektom štrajka, kao i da se sutra nastavljaju razgovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja.

 

Naredne srede, 12. novembra nećemo organizovati štrajk, a odluku o tome da li ćemo protestovati svake sledeće srede do kraja meseca, kao što smo planirali, donećemo naknadno, kazao je Savić. "Sa predstavnicima ministarstva zdravlja sutra u 13.30 nastavljamo planirane razgovore o platnim razredima", kazao je on.

Prema njegovim rečima, sprazum o najvećem delu kolektivnog ugovora postignut je, ali da bi on bio konačan neohodna je i saglasnost ministarstava finansija i rada, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i RFZO.

Savić je naveo da je moguće da Sindikat, ukoliko svi dogovori o platnim razredima i kolektivnom ugovoru budu postignuti, povuče odluku o štrajku.

Lončar: Današnji štrajk lekara bio je poslednji

"Postigli smo dogovore sa sindikatima, današnji štrajk biće poslednji u nizu najavljenih", izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Gostujući u Kažiprstu, u Vestima B92, Lončar je rekao da nema pregovora o odustajanju od odluke o smanjenju plata, a da je sve drugo - prihvatljivo. "Ja sam ponosan na radnike u zdravstvu zbog ovoga što su uradili danas, a to je da niko od pacijenata nije ostao bez usluge, odnosno da nije ostao bez pregleda ili da nije operisan. Mi smo u razgovorima i ono što smo se saglasili jeste da je zajednički cilj da popravimo situaciju jer ne znam ko bi više od mene želeo da se situacija popravi i da napravimo rezultat u toku mog mandata", rekao je Lončar.

On je dodao i da je današnji štrajk ranije bio najavljen, ali da je dogovoreno da neće biti štrajka svake srede kako je prethodno bilo rečeno. "To je dogovor sa sindikatima i mi nastavljamo sa pregovorima. Što se tiče platnih razreda, tu smo se dogovorili. Što se tiče kolektivnih ugovora, od 150 stavki za oko 140 smo se dogovorili, a preostalih 10 ne zavise samo od Ministarstva zdravlja", kaže Lončar. On je rekao i da lekari, niti bilo ko drugi, neće biti izuzet iz odluke o smanjenju plata.

Lekari su pomoć pacijentima ukazivali samo u hitnim slučajevima, trudnicama i deci. "Štrajk je održan u više od 110 ustanova i sproveden je uz minimum procesa rada", kaže Dunja Cibrić, predsednica sindikata zaposlenih u zdravstvu Vojvodine. U Kliničkom centru Vojvodine jutros je bila velika gužva, jer je većina pacijenata i pored štrajka zdravstvenih radnika pokušavala da stigne na pregled.

U niškom Domu zdravlja, lekari nisu radili jedan sat, a u Kliničkom centru u Nišu obustave rada nije ni bilo. U Šumadijskom okrugu, štrajka gotovo da nije bilo, lekari su radili, a pacijenti nisu čekali.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić ističe da su pacijenti najbitniji. "Došlo je do štrajka jer nismo mogli da se dovorimo. Moram da kažem da smo mi komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja uspostavili, a posebno je dobra od momenta kada smo počeli da pričamo o štrajku. Mi se sada sastajemo redovno, čak i dva puta nedeljno, što je jako dobor", kaže Cvetić.

Iz ministarstva poručuju da će, nakon stabilizacije ekonomske situacije i ukidanja mera štednje, zaposleni u zdravstvu biti prvi na listi za korekciju ličnih prihoda.

  • 06.11.2014 09:06
    ????
    Tarzanska Država, čemu se nadati. Ko ima mogućnost i treba da beži.
  • Analiticar

    05.11.2014 21:01
    Analiza
    Ja sam lekar radim za vreme pauze, radim po isteku radnog vremena , veci deo opreme u ordinaciji sam kupio svojim novcem, i kao stimulaciju smanjice mi platu. a vodje sindikata su uvek bili kooperativni sa vlastima.
  • 05.11.2014 19:40
    Sram vas bilo bagro, i ministar i sindikati svi zajedno. Sta je bre postignuto? I dalje cete da brisete pod s lekarima. Ma, ako, za bolje i nismo. Sreca pa znam gde zivim, pa sam danas pregledala svih mojih 34 pacijenata, jer sutra sigurno ne bih mogla da ih dodam na sutrasnjih 30, a sve ih pregledati moram. Nastavicu tako sve dok ne dobijem svoje iseljenicke papire, jer to je jedini nacin da vredno ljudsko bice spase svoj zivot u ovoj kanalizaciji od drzave. Uostalom, vec mi se skida 20%, nece ni biti velika razlika ova nova svinjarija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.