U prodavnici ostavimo 365 dinara na dan

Kućni budžeti su sve tanji, a prosečan račun u supermarketima iznosi oko 365 dinara.
Kućni budžeti su sve tanji, a prosečan račun u supermarketima iznosi oko 365 dinara.

Zavisno od prodajnog formata, u malim prodavnicama najčešće trošimo oko 200, a u većim marketima do 500 dinara. Kupovna moć građana strmoglavo pada. Iz meseca u mesec smanjuju se količine kupljene robe, i sve ređe se i ide u šoping.

Promet je u velikim trgovinama desetkovan. Struktura "dnevne" korpe godinama se ne menja, a u njoj su najčešće hleb, mleko, salama, jogurt, krompir, jabuke, cigarete...

Samo u poslednjih godinu dana prodaja je smanjena za 10 odsto. Pazare se samo najneophodnije namirnice, a promet skoči samo uoči praznika i dan, dva nakon primanja plata i penzija. To i ne čudi, jer najveći deo zarada izdvajamo za fiksne mesečne račune i rate kredita.

"U manjim mestima u unutrašnjosti pad prometa je još drastičniji, a glavni uzrok je sve slabija kupovna moć građana, što automatski dovodi i do pada tražnje", ističe Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. Promet je u maloprodaji, u poređenju sa 2008. godinom, opao čak za trećinu i pojedinačni pazari su niži od onog što kažu sami prometnici.

Za prosečnu platu, koja prema podacima Ministarstva trgovine iznosi oko 44.000 dinara, sve manje stvari može da se kupi. Situacija je utoliko lošija što mnogi u Srbiji zarađuju znatno manje od republičkog proseka. Ali statistika je neumoljiva - jedni jedu meso, a drugi kupus. U proseku svi u tanjiru imamo sarmu. To, zapravo, i ne bi bilo tako loše, ali i taj "prosek" za većinu građana je nedostižan.

Prosečna plata u Srbiji od 390 evra, prilično je opterećena brojnim izdacima. Srpska porodica, prema statističkim proračunima, na hranu troši oko 40 odsto zarade, oko 25 odsto "odlazi" na komunalije, još oko 15 odsto treba izdvojiti za troškove prevoza. Za kupovinu obuće, odeće, školskog pribora ostaje malo, ili nimalo para.

  • 05.11.2014 21:10
    Prema ovoj racunici od 365 din na dan,ja ne mogu da zivim,a tek cetvoroclana porodica.Ispadne da oko 12000,00 ode za hranu mesecno.Opet narucen tekst I "istrazivanje".A,da je tako...e gde mi bi kraj bio...Sigurno da vam ja necu govoriti gde gresite u istrazivanjima,ali jednom,pa barem jednom pravu istinu napisite!
  • Glamur

    05.11.2014 21:00
    Sirina
    Siroko,napredna Srbija,ajde sad botovi hvalite svog budjavog vodju,beeee beeeee eeeee beeee......!!!
  • 0 dinara

    05.11.2014 20:33
    Kupuje se na pijacama i u Madjarskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.