"Beograd na vodi" - ogroman zid stereotipne arhitekture

Članovi odbora za arhitekturu i urbanizam Srpske akademije nauka i umetnosti sročili su 22 stranice primedbi na nacrt prostornog plana "Beograd na vodi" i dostavili ih Republičkoj agenciji za prostorno planiranje.

Članovi odbora za arhitekturu i urbanizam Srpske akademije nauka i umetnosti sročili su 22 stranice primedbi na nacrt prostornog plana "Beograd na vodi" i dostavili ih Republičkoj agenciji za prostorno planiranje.

Oni su ocenili da će, ako se nacrt plana ne izmeni, "Beograd na vodi" ostati izolovano ostrvo u centru prestonice, teško pristupačno i jedva prohodno, koje će izazvati saobraćajne probleme i u drugim delovima grada, piše Politika. Jedna od primedbi je da u planu nema dovoljno parkova i trgova, kao i da je otežan prilaz šetača reci.

SANU konstatuje da će projekat zbog kule od 220 matera i solitera od 100 metara visine biti ogroman zid stereotipne arhitekture koji će zakloniti istorijska znamenja grada, od Spomenika pobedniku, preko Terazija do Hrama Svetog Save, jer kula "premašuje najviše tačke u panorami grada za 80 do 128 metara".

U brojnim primedbama odbora SANU, kojim je rukovodio arhitekta Milan Lojanica, navodi se i da je prenebregnuto pitanje zemljišta i njegovog statusa, "nije prikazana njegova vrednost, kao ni dobit i troškovi". Planu nedostaje analiza ekonomske-društvene opravdanosti projekta, upozorava SANU, a bez toga je neizvesnost velika - kakvu će korist od toga imati Srbija ili Beograd i koje troškove mora o može da podnese.

  • 06.11.2014 16:38
    Nema razloga za brigu. Od Beograda na vodi će postojati samo maketa, kao i od svega drugog što je Vučić obećao.
  • SANU BAU

    06.11.2014 16:13
    joj
    Toliko pametnih u tom SANU, pa gde su do sada sta su oni pametno za ovu nasu izmucenu i pokradenu zemlju uradili. sad udri po Arapu a sve velike demonkrate sad ovde sovinisti , aj dajte se dogovorite fakat.. ili pustinja ili SRBIJA. Moramo sa svetom, pa sta vi sad hocete od tog prmijera preko noci da sagrade i da se svi spasimo od ovog projekta.
  • taraba

    06.11.2014 16:10
    hej
    Moze li nesto da se isplanira ada dobije nasu podrsku i da jedni drugima pozelimo srecu ili cemo sve unapred osuditi na propast. kako zracite tako privlacite gospodo draga, a ja zelim da se sve ostvari i da nam deca zive bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija