Bruka poslanika zbog "Zojinog zakona"

Zojin zakon je dobar i nema veze ni sa jednom partijom, a republički poslanici su slepo poslušni strankama i glasaju samo kada se pritisne zvono, kaže predsednik Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije Dušan Milisavljević.

Javnost je neprijatno iznenadila odluka većine poslanika u Skupštini Srbije prethodne nedelje da ne glasaju za stavljanje "Zojinog zakona" na dnevni red zasedanja.

Suština "Zojinog zakona" je pravo na dijagnozu. Lekari bi bili u obavezi da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu, o trošku države. Država bi takođe plaćala lečenje van granica naše zemlje, kada se dijagnoza uspostavi.

Incirali su ga roditelji osmogodišnje Zoje Mirosavljević, koja je preminula od Batenove bolesti. Predlog da se ovaj zakon nađe pred poslanicima predao je predsednik Odbora za zdravlje i porodicu u Skupštini Srbije Dušan Milisavljević (DS), koji naglašava da ovo nije politički zakon.

"Zojin zakon je zakon koji dolazi iz porodice koja je izgubila dete i to nema blage veze sa politikom. Mi smo krenuli da pišemo taj zakon, sa advokatima porodice Mirosavljević, zajedno sa pravnom službom Skupštine Srbije, zajedno sa lekarima koji tretiraju retke bolesti iz kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Sve njihove sugestije i primedbe uvrstili smo u ovaj predlog zakona... Tako da, kada neko kaže da taj zakona nije dobar, on stvarno ne zna i ulazi u nešto što nije njegova teritorija", kaže Milisavljević.

Imamo poslanike koji su slepo poslušni stranci

"Ovo je zakon koji bi regulisao prava deteta. Već sam treći mandat u Skupštini i ja bolji predlog nisam video", rekao je on za B92. Na pitanje kako je moguće da poslanici, predstavnici naroda, nisu bili zainteresovani za ovaj zakon, Milisavljević kaže da "nažalost, kod nas poslanici glasaju samo kada se pritisne zvono".

"To je uvrežena praksa i tamo ljudi ne razmišljaju svojom glavom. To je problem što mi u Srbiji imamo poslanike koji su samo slepo poslušni svojoj stranci, što nemamo poslanike koji odgovaraju građanima Srbije, što sve što uradite odmah će vam svesti i prevesti na teren neke politike", kaže Milisavljević.

"Ja ne želim da budem na terenu politike, ovo je teren jednog dobrog građanskog zakona, jednog zakona koji bi tretirao i rešio probleme nekih klinaca koji boluju od retkih bolesti. Nema to veze niti sa jednom političkom strankom, niti sa politikom... Dajte, malo da budemo ljudi, da rešimo probleme te dece koja gube borbu sa teškim bolestima. Zato što, kao lekar vam govorim, nemoguće je lečiti bilo koga ako nemate dijagnozu", zaključio je Milisavljević.

Roditeljski portal "Bebac" pozvao je nedavno poslanike Skupštine Srbije koji nisu glasali za stavljanje Zojinog zakona na dnevni red "da vrate mandate".

  • 21.12.2014 00:45
    Znači, da vidimo šta smo imali:
    - nećemo da vakcinišemo decu
    - hoćemo da bijemo tu istu decu
    - poslanike (vlast) zabole za decu
    - za to vreme decu lečimo SMS porukama

    I posle neko ima obraza da se pita zašto natalitet u Srbiji rapidno opada?
  • Зоран

    20.12.2014 21:07
    Деца су украс света!
    Треба да нас је срамота због оваквог односа према деци(будућности)!!!
  • 20.12.2014 20:26
    To uopšte nije bruka poslanika nego bruka stanovnika ove države koji to dopuštaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija