Početak cenzure interneta?

Vlada Srbije povukla je iz skupštinske procedure predlog izmena Zakona o igrama na sreću. Fondacija "Šer" upozorava da se tim zakonskim rešenjem uvodi filtriranje interneta, dok predlagači kažu da je namera bila da se spreči odliv novca iz budžeta usled onlajn klađenja na inostranim sajtovima.
Vlada Srbije povukla je iz skupštinske procedure predlog izmena Zakona o igrama na sreću. Fondacija "Šer" upozorava da se tim zakonskim rešenjem uvodi filtriranje interneta, dok predlagači kažu da je namera bila da se spreči odliv novca iz budžeta usled onlajn klađenja na inostranim sajtovima.

U Ministarstvu finansija i poreskoj upravi su primetili da se mnogo novca odliva iz zemlje, jer na kocki, prirodno, ne dobijaju baš svi, a onlajn kladionice ne uplaćuju porez u domaći budžet. Zatražili su da svaka inostrana onlajn kladionica traži dozvolu za rad i uplaćuje porez.

"Oni koji priređuju bez odobrenja za nas su nelegalni. I oni podležu krivičnom zakoniku, što znači neovlašćeno organizovanje igara na sreću, a za to je nadležan MUP. Često mogu da budu obmanuti igrači. Kako će da naplate svoj dobitak ako priređivač nema sedište u našoj zemlji, ako nema garanciju kod nas koju deponuje da će isplatiti dobitak tim igračima?", kaže Slađana Filipović iz Poreske uprave.

Neke analize, doduše nezvanične, pokazuju da budžet Srbije gubi 60 miliona evra godišnje jer neoporezovan novac odlazi u inostranstvo. Borci za onlajn slobodu tvrde, međutim, da bi zabrana posete takvim sajtovima bila početak cenzure interneta i osporavanje osnovnih prava, što je takođe preskupa stvar. Mnogo košta, kažu, i da se tako nešto pokuša.

"Trenutni sistem koji imaju internet provajderi u Srbiji ne može da omogući efikasno filtriranje i blokiranje sadržaja. I ako bi to trebalo da se uradi, to bi koštalo jako puno. Prema našoj preliminarnoj analizi, cena koštanja je daleko veća od onoga što bi eventualno ostvarili kao korist", kaže Đorđe Krivokapić iz "Šer fondacije".

Korist bi mogli da imaju oni koji bi bili u ime Poreske uprave filtrirali internet i u mnogo većem obimu - domaće onlajn kladionice i kazina. "Sređivanjem tog tržišta, suzbijanjem sive ekonomije, onemogućavanjem neovlašćenog organizovanja igara na sreću u potpunosti, očekujemo dobrobit za čitavo društvo. Počev od maloletnika za koje smo uveli veća ograničenja", kaže za RTS Slađana Filipović iz Poreske uprave.

  • makijaveli

    22.12.2014 12:51
    dokle vise
    Jos jedan podmukli potez ove nakaradne vlasti. Pa da li idemo prema S.Koreji ili Putinovoj diktaturi?! Namere su im ocigledne !
  • internet

    20.12.2014 16:35
    porez
    - bolje novac u inostranstvo nego u vase dzepove!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.