Island osudio bankare zbog izazivanja krize

Vrhovni sud Islanda i okružni sud u Rejkjaviku izrekli su zatvorske kazne trojici menadžera iz banke Lindsbankin i dvojici iz banke Kauping, kao i jednom investitoru, zbog uloga koje su imali u izazivanju finansijske krize u zemlji 2008. godine.

Vrhovni sud Islanda i okružni sud u Rejkjaviku izrekli su zatvorske kazne trojici menadžera iz banke Lindsbankin i dvojici iz banke Kauping, kao i jednom investitoru, zbog uloga koje su imali u izazivanju finansijske krize u zemlji 2008. godine.

Kako piše Island magazin, do sada je iz istog razloga pred islandskim sudovima u zatvor poslato 26 bankara, koji su osuđeni na ukupno 76 godina zatvora.

Maksimalna kazna koja se na Islandu može izreći za finansijske malverzacije je šest godina zatvora, a sada je pokrenuta inicijativa da se zbog toga propišu strože sankcije. Island je među retkim državama koje su odlučile da sude bankarima zbog uloge koju su imali u prouzrokovanju finansijskog sloma, koji od 2008. godine potresa čitavu Evropu.

U Sjedinjenim Američkim Državama, odakle je zbog malverzacija u bankarskom sektoru krenula globalna finansijska kriza, niko nije izveden pred sud.

Na pitanje kako je Island, za razliku od ostalih evropskih zemalja, uspeo da se izvuče iz krize, predsednik države Olaf Ragnar Grimson je rekao da su radili sve suprotno od onoga što je rađeno u zapadnom svetu. "Bili smo dovoljno mudri da ne pratimo prevladavajuću ortodoksiju zapadnog finansijskog sveta. Uveli smo kontrolu valuta, pustili smo banke da propadnu, pružili smo podršku ljudima i nismo uveli mere štednje kakve vidite u ostatku Evrope", rekao je predsednik Islanda, prenosi Index.

  • sasa

    23.10.2015 06:01
    ....
    Sta treba za useljenicku vizu za Island, zna neko?
  • Vladimir

    23.10.2015 04:24
    Odgovornost
    Tako rade političari koji su došli na vlast zbog opšteg dobra za državu i narod. Koji stvarno žele da doprinesu svima.
    Kod nas se politikom bave samo oni koji misle na svoju guzicu, a narod i državu ko šiša, daj da za mandatam maznem što više i ovako neću odgvoarati za propast. Posle mene nek se j...be onaj koji dodje na vlast i ovako će i on gledati da mazne što više. I tako to ide u krug još od Slobe, mada je Sloba mila maca šta ovi od 5 oktobra do danas uradiše.
    Na žalost neće ovde doći na vlast u skorije vreme neko ko stvarno misli dobro narodu i državi, a i ako dodje neće vredeti jer se gamad toliko razmnožila da više ni jedan pesticid ne može ih ukloniti.
  • niks

    22.10.2015 18:44
    strava
    Strasno jbt,gde ja zivim,ovo je propast,ova Trbija.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet