Bivši slovenački premijer dve godine nije plaćao TV pretplatu

Radiotelevizija Slovenije sudskom zabranom na poslaničku platu naplatila je od lidera opozicione Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivšeg premijera Janeza Janše dug za TV pretplatu, objavio je danas ljubljanski Dnevnik.

Da već dve godine ne plaća RTV pretplatu od 12,75 evra mesečno, Janša je lično priznao prošle nedelje u parlamentu, rekavši da bi pretplatu trebalo da otkažu i drugi koji su nezadovoljni izveštavanjem javnih medija, koji su, po njegovoj oceni, pristrasni i iskrivljeno prikazuju stvarnost.

Janša je to rekao povodom rasprave koju je pokrenula njegova nedavna šokantna izjava u kojoj je jednu novinarku i jednu urednicu na javnoj televiziji nazvao "odsluženim prostitutkama" javnog novinarstva, nakon što su u televizijskom dnevniku objavile prilog u kome je njegova stranka optužena da širi ksenofobiju u migrantskoj krizi, a neki njeni članovi kao navodni neonacistički simpatizeri.

Na Janšin poziv građanima da ne plaćaju zakonski obaveznu pretplatu reagovao je direktor RTV Slovenije Marko Fili, kazavši da Janša poziva na građansku neposlušnost i nepoštovanje zakona što je neprimereno i neodgovorno, posebno za jednog političara.

Janšin dug za neplaćenu dvogodišnju pretplatu naplaćen je sudskom zabranom iz njegove poslaničke plate, pri čemu su mu zaračunate i kamate na dugovanje.

Slovenački javni servis 70 odsto potrebnih prihoda ostvaruje od pretplate koju mora da plaća svako domaćinstvo priključeno na električnu mrežu.

Janša je u kritikama javnog servisa jedan od najradikalnijih političara. On tvrdi da su javni servisi pod uticajem postkomunističke levice koja koristi svaku priliku za klevetanje političkih rivala.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.