VIDEO, FOTO: Eksplozije na aerodromu u Istanbulu, najmanje 36 mrtvih

U eksplozijama na aerodromu Ataturk u Istanbulu, u samoubilačkom napadu, poginulo je najmanje 36 ljudi, a povređeno najmanje 147.
Prema informacijama pojedinih agencija, poginulo je 50 ljudi.
 
Među žrtavama najviše je turskih državljana, ali ima i stranaca, izjavio je turski zvaničnik.
 
U Vašingtonu, portparol Bele kuće je osudio "gnusni" napad i obećao podršku Sjedinjenih Država Ankari. 
 
Generalni sekretar Ban Ki Mun osudio je "teroristički napad" i takođe pozvao na veću međunarodnu saradnju.
 
Turski mediji javljaju da se uz eksplozije čula i pucnjava i da su viđena četiri naoružana muškarca kako beže. Očevici tvrde da su pojaseve aktivirali žena i muškarac.
 
 
Zvaničnici sumnjaju da su u pitanju samoubilački napadi tri pripadnika Islamske države.
 
Telegraf javlja da se eksplozija dogodila na terminalu međunarodnih polazaka.
 
Agencija Rojters navodi da je posle napada turski predsednik Redžep Taip Erdogan održao sastanak sa premijerom i načelnikom oružanih snaga u predsedničkoj palati.
 
"Oštro osuđujem napad. Zapad bi trebao da prikaže odlučan stav protiv ovog zla", rekao je Erdogan.
 
Kako je naveo ministar pravde Bekir Bozdag, dvojica bombaša samoubica su se raznela. On je rekao da je jedan od napadača prvo otvorio vatru iz kalašnjikova, a zatim se razneo na ulazu u zgradu aerodroma, blizu obezbeđenja. Druga eksplozija dogodila se na trotoaru ispred zgrade.
 
 
Zvaničnici kažu da nije bilo eksplozija unutar zgrade aerodroma.
 
 
 
 
Otkazani su letovi iz Istanbula i putnici se raspoređuju po hotelima. Turska privatna novinaska agencija DHA navodi da među ranjenima ima i policajaca.
 
Turska je u poslednjih nekoliko meseci bila meta više napada za koje se veruje da su ih  izveli kurdski pobunjenici i džihadisti Islamske države.
 
 
SRPSKI ODBOJKAŠI BEZBEDNI U ISTANBULU
 
Muška seniorska reprezentacija Srbije sletela je na aerodrom "Ataturk" u Istanbulu sinoć u 22:05. Prema poslednjim informacijama dobijenim od Lasla Lukača, tim menadžera Srbije, reprezentativcima je saopšteno da su otkazani svi letovi iz Istanbula, pa će prenoćiti u Istanbulu, a put Teherana krenuti u sredu.
 
Seniori Srbije nisu u ponedeljak uveče otputovali za Teheran, jer je zbog nevremena u Beogradu bio otkazan let za Istanbul.
 
Ministar sporta Vanja Udovičić razgovarao je sa selektorom Nikolom Grbićem koji mu je preneo da su svi dobro.
 
Srbija će u okviru trećeg vikenda prve divizije Svetske lige igrati u prvoj grupi u Teheranu od 1. do 3. jula sa Iranom, Argentinom i Italijom.
 
SAFETY CHECK
 
Konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković izjavio je da zasada nema podataka o poginulima i ranjenima u napadu na aerodrom Ataturk. Marković je rekao da su poginuli i ranjeni u napadu prebačeni u istanbulsku bolnicu "Bakirkoj", ali da još uvek nije utvrđen njihov identitet i da zasad ne mogu da iznesu detaljnije podatke.
 
Marković je apelovao na građane koji se javljaju konzulatu kako bi dobili informacije da ostave telefon i podatke, kao i ime osoba za koje se interesuju kako bi konzulat mogao da stupi s njima u kontakt i da im pomogne.
 
Društvena mreža Fejsbuk je, posle terorističkog napada u Istanbulu, aktivirala opciju "Safety Check", preko koje svi koji se trenutno nalaze u tom gradu mogu porodici i prijateljima javiti da su dobro i na sigurnom. "Brzo ih pronađite i povežite se sa prijateljima u datoj oblasti. Ako znate da su u redu, obeležite ih," stoji na Fejsbuku.
  • Branko

    29.06.2016 13:16
    stalno sam.na tom aerodromu
    ovo je maslo amerikanaca kako bi se udruzili sa turskom protiv rusa i islama. najveci teroristi su ameri. nato.
  • ....

    29.06.2016 13:01
    Kurdistan?
    Zao mi je nevinih zrtava na aerodromu isto koliko mi je zao i nevinih kurdskih zrtava !!!

    Ko zeli moze da pronadje hiljade tekstova slicnih ovom , a svi pocinju isto: Turci masakriraju Kurde kako u Turskoj tako i u okolnim zemljama

    https://www.thenation.com/article/turkey-is-fighting-a-dirty-war-against-its-own-kurdish-population/

    Ne razumem zasto bi tzv. islamska drzava uradila ovaj masakr kada im je posle Saudijske Arabije upravo Turska najjaci saveznik.. a posle "izvinjenja" Putinu ne bi se cudio ni reziranom masakru - Markale su poznate odavno....
  • RD

    29.06.2016 10:37
    religija = zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet