Britanska policija traži pristup šifrovanim porukama na Vocapu

Šifrovani servisi poruka kao što je Votsap (WhatsApp) moraju da omoguće obaveštajnim agencijama pristup svojim platformama, rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, posle izveštaja da je napadač u Vestminsteru koristio taj servis samo nekoliko minuta pre napada.
Rad je rekla da je "potpuno neprihvatljivo" da servisi poruka obezbezbeđuju šifrovanje koje znači da bezbednosne službe ne mogu da prate planove o kojima se govori. 
 
"Treba da osiguramo da organizacije kao što je Votsap, i ima mnogo drugih kao ta, ne obezbede tajno mesto za teroriste da međusobno komuniciraju", rekla je ona.
 
Rad je takođe pozvala tehnološke kompanije da bolje rade na sprečavanju objavljivanja materijala koji pomoviše ekstremizam.
 
Britanska policija koja ispituje napad kod Parlamenta s četvoro mrtvih i nekoliko desetina povredjenih, saopštila je da i dalje veruje da je napadač delovao sam i da nema informacije koje bi ukazivale da su planirani i drugi napadi.
 
Policijski zvaničnik Nil Basu rekao je da je moguće da nikad neće moći u potpunosti da se utvrde motivi napadača Kalida Masuda, ubijenog u sredu pošto je kolima pokosio pešake na Vestminsterskom mostu, a zatim nožem izbo policajca, čuvara Parlamenta.
 
Grupa Islamska država je preuzela odgovornost za taj napad, uz tvrdnju da je Masud bio njen "vojnik" koji je sprovodio njen plan napada na zapadne zemlje. 
 
Devet ljudi je bilo uhapšeno posle londonskog napada, od kojih je jedan i dalje u pritvoru, a ostali su pušteni.
 
Masud, 52-ogodišnji Britanac imao je ranije presude za krivična dela i bio je u zatvoru. On je u Saudijskoj Arabiji dve godine predavao engleski jezik, a posle još jednom tamo išao na hodočašće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.