EU pokrenula postupak protiv Mađarske zbog zakona o obrazovanju

Evropska unija pokrenula je pravni postupak protiv Madjarske zbog novog zakona o visokom obrazovanju, uperenog, po mišljenju kritičara, protiv Centralnoevropskog univerziteta (CEU) koji je u Budimpešti osnovao američki milijarder Džordž Soroš.
EU pokrenula postupak protiv Mađarske zbog zakona o obrazovanju
Foto: Pixabay
Jedan od potpredsednika Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je danas da je izvršno telo EU poslalo zvaničnan dopis vladi madjarskog premijera Viktora Orbana i dodao da je postupak zasnovan na dubinskoj pravnoj proceni.
 
Taj dopis predstavlja prvu fazu postupka koju Evropska komisija može da pokrene i koja na kraju može da se završi oštrim finansijskim sankcijama ukoliko neka zemlja ne poštuje pravo Unije.
 
Novim zakonom o visokom obrazovanju promenjen je status 28 stranih univerziteta u Madjarskoj, a kritičari tog propisa tvrde da je njegov cilj zatvaranje Centralnoevropskog univerziteta (CEU), koji finansira Soroš.
 
Zakon koji je usvojen ranije ovog meseca treba da stupi na snagu u oktobru. Predsednik CEU rekao je juče u obraćanju Evropskom parlamentu da bi taj zakon mogao da znači da kampus u Budimpešti neće moći da prima nove studente od 1. januara.
  • Мунгос

    29.04.2017 13:56
    @ Drondžija,
    Вероватно ти ниси хтео, али си ушао у област која доказује Сорошоидни стил рада: Орбана прогласити за фашисту.
  • Laura

    28.04.2017 11:09
    Demokratija na EU način
    Orbane imaš moju podršku.
  • Drondžija

    28.04.2017 09:07
    Ko ne primećuje Orbanov fašizam ili je glup ili odobrava fašizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.