Plenković smenio ministre iz Mosta

Hrvatski premijer Andrej Plenković smenio je danas trojicu ministara iz Mosta nezavisnih lista, koji su glasali za smenu ministra finansija Zdravka Marića, što je izazvalo buru na hrvatskoj političkoj sceni.
Plenković je na sednici vlade, koju hrvatski mediji opisuju kao veoma dramatičnu, razrešio ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, ministra pravosuđa Antu Šprlju i ministra zaštite okoline i energije Slavena Dobrovića.
 
"Predlog za pokretanje pitanja poverenja Zdravku Mariću podneo je određeni broj zastupnika u Saboru, a na njega smo pripremili izjašnjavanje vlade. Stav vlade je da ne prihvata navode u ovoj inicijativi, predvođenoj pre svega SDP-om, kao glavnom opozicionom strankom i jasno i argumentirano odgovaramo i na aluzije koje se odnose i na eventualne sukobe interesa ministra finansija i njegovih odluka u HBOR-u kad je reč o kreditima za deo kompanija u koncernu Agrokor", rekao je Plenković pre glasanja.
 
On je potom pozvao sve ministre da se izjasne, a ministri Dobrović, Orepić i Šprlje glasali su za smenu. Mostov potpredsednik vlade i ministar uprave Ivan Kovačić nije bio prisutan na sednici vlade.
 
"Molim sekretara da pripremi odluku o razrešenju tri Mostova ministra", rekao je premijer nakon glasanja. On je, nakon sednice, izjavio da ministri koji nisu u stanju da podrže kolegu ne mogu biti članovi vlade.
 
"Ovo nije politika demagogije koja je usmerena na lokalne izbore. To je politika odgovornosti", rekao je Plenković. Istakao je i da pitanje izbora novih ministara nije hitno: "Odgovornost ovoga što se danas događa nije moja, nego Mosta. Ja apsolutno imam parlamentarnu većinu".
 
Predsednik Mosta i Hrvatskog sabora Božo Petrov ocenio je da je Plenković krenuo u rušenje vlade: "Ovim činom kreće se u rušenje vlade. HDZ za godinu dana drugi put ruši sopstvenu vladu".
 
Saborski zastupnik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić je komentarišući ovu odluku ponovio da je reč o vladi koja ne funkcioniše od početka: "Prevladali su partikularni interesi. Očekujemo odgovornost od Andreja Plenkovića, a to je da na žalost građana Republike Hrvatske i nas u opoziciji sazove nove izbore. Setimo se šta je prošle godine bilo sa (bivšim premijerom) Timom Oreškovićem i tom krnjom vladom. Ovo je ukratko - sramota".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet