Lažni asistenti Nacionalnog fronta koštali Evropski parlament 5 miliona evra

Evropski parlament je podigao na pet miliona evra procenu moguće štete koju je nanela francuska stranka ekstremne desnice Nacionalni front zapošljavanjem lažnih asistenata poslanika između 2012. i 2017. godine.
Lažni asistenti Nacionalnog fronta koštali Evropski parlament 5 miliona evra
Foto: Pixabay
Iznos od 4,97 miliona evra na dan 21. aprila je ažurirana procena nakon otkrivanja novih elemenata dosijea tokom prethodnih meseci i moguće su i dalje promene, naveo je u belešci istražnim sudijama advokat Evropskog parlamenta Patrik Mezonev. Prethodna procena Parlamenta iz septembra 2015. bila je da šteta može iznositi 1,9 miliona evra. 
 
U novoj belešci podaci se odnose na 17 evropskih poslanika Nacionalnog fronta, među kojima je i kandidatkinja francuske ekstremne desnice koja je ušla u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj. Istraga u Francuskoj, u kojoj će Evropski parlament učestvovati kao oštećena srana, utvrdiće da li su ti navodi tačni.
 
Evropski parlament je već pokrenuo proceduru za povraćaj 1,1 milion evra u slučajevima koji se odnose na 6 evropskih poslanika, među kojima je i Marina Le Pen kojoj se na teret stavlja 340.000 evra. Poslanici Nacionalnog fronta ovo osporavaju pred evropskim sudovima. 
 
U istrazi u Parizu sudije pokušavaju da utvrde da li je stranka uspostavila sistem kako bi javnim sredstvima Evropskog parlamenta isplatila svoje zaposlene ili funkcionere, predstavljajući ih kao asistente poslanika. Sudije su od Evropskog paralmenta zatražile da ukine imunitet Marin Le Pen, koja je odbila da se odazove na saslušanje 10. marta o isplatama šefici njenog kabineta. 
 
Ne očekuje se da će taj zahtev biti ispunjen pre okončanja predsedničkih izbora. Naime, 2016. godine je razmatranje 15-ak zahteva za ukidanje imuniteta trajalo između četiri i osam meseci. 
  • Мунгос

    27.04.2017 23:03
    Ови европски закони и судови испадоше гори него они омражени у Стаљиново време, када су монтирани процеси била свакодневница.
    А тај европски парламент је циркус већи и од српског парламента.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.