VIDEO: Sukobi u Skoplju, demonstranti upali u zgradu Sobranja

Kandidat parlamentarne većine za makedonskog premijera Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske stranke Alijansa za Albance Zijadin Sela povredjeni su danas kada su pristalice VMRO DPMNE upale u zgradu makedonskog Sobranja.
Učesnici protesta "Za nezavisnu Makedoniju" upali su danas posle podne u Sobranje pošto je parlamentarna većina samoinicijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za novog predsednika parlamenta.
 
Stotinak demonstranata, pristalica VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, upalo je u plenarnu salu Sobranja. Oni pevaju makedonsku himnu, dok je deo razvalivši vrata upao u pres salu gde su se nalazili Zaev i poslanici albanske stranke DUI i novinari.
 
Neki od demonstranata su maskirani. Policija se prema njima ponaša tolerantno i povremeno ih propušta da se popnu na sprat gde se nalazi pres sala. Preostali demonstranti u holu Sobranja uzvikuju "Makedonija, Makedonija" i "Ovo neće proći", "Nećemo predsednika parlamenta Albanca". Oni traže nove vanredne parlamentarne izbore i pevaju pogrdne pesme na račun Albanaca.
 
Poslanici parlamentarne većine u Sobranju prethodno su danas izabrali poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika parlamenta, nakon što je presedavajući Trajko Veljanovski prekinuo konstitutivnu sednicu. Sednicu je nastavio poslanik druge po snazi stranke SDSM Ferid Muhić koji je pozvao poslanike da glasaju za izbor novog predsednika parlamenta.
 
Dok je trajalo glasanje na kojem je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine koju čine SDSM Zoran Zaeva i albanskih stranaka Dui, Besa i Alijanse za Albance glasalo za izbor Džaferija, poslanici pojedinačno najače stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog su uzvikivali: "Ovo je puč", "Sramota" i pevali makedonsku himnu.
 
Iz skopske bolnice su potvrdili da su tri vozila hitne pomoći upućena u parlament, ali da je povredjenima pomoć pružila skupštinska zdravstvena služba i da niko nije porebačen na kliniku.
 
Evropski komesar za proširenje Johsanes Han osudio je večeras nasilje i napad na poslanike, a ambasador Švedske Mats Stafanson pozvao je u ime EU i SAD na smirivanje situacije. Ambasadori zemalja EU i SAD poručili su da je vreme za dijalog, a ne na nasilje, ističući da je odgovornost na policiji da održi red. 
 
Na smirivanje situacije pozvao je i predsednik VMRO DPMNE Nikola Gruevski.
 
"Potrebno je smirivanje strasti. Pozivam na prisebnost. Narod ne treba da podlegne provokacijama SDSM i onih koji žele da gurnu državu u još dublju krizu i da ispune svoj scenario", napisao je bivši premijer, na čiju su inicijativu početkom marta i započeli protesti "Za zajedničku Makedoniju". Kako je istakao Gruevski, VMRO DOMNE će se suprotstaviti "tim antidržavnim postupcima SDSM pravnim i političkim demoktatskim sredstvima".
 
Nakon izbora Džaferija za predseddnika Sobranja Makedonije, SDSM je saopštio da je parlament odlokiran nakon višednevne blokade i pozvao gradjane da ostanu mirni i da ne podležu provokacijama.
 
"Realizovana je većinska volja gradjana. Demokratski formirana većina u parlamentu je izabrala novog predsednika Sobranja. Demokratski procesi se nastavljaju i iza njih stoji najmanje 700.000 gradjana koji su glasali za promene na decembarskim izborima", naveoe je SDSM.
 
Lider SDSM je nakon parlamentarnih izbora formirao parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, ali su ga predsednik države Djordje Ivanov i pojedinačno najveća stranka u Sobranju, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, sprečavali od početka marta da formira vladu.
 
  • Mica

    28.04.2017 09:51
    Neka ih malo
    Sada neka ih malo da vide gde su pogresili
  • Cane

    28.04.2017 07:57
    Došao đavo da naplati ....prvi priznali kosovo jednoglasno samo da se uvuku u d...e šiptarima sada kada šiptari odcepe pola makedonije odma da priznamo novu državu....
  • portir

    28.04.2017 07:13
    Muka mi je i od sopstvene drzave , jos treba da razmisljam i o Makedoniji .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.