Belgija rekorder po broju dana bez vlade

Belgija danas zvanično postaje svetski rekorder u nemogućnosti da posle demokratskih parlamentarnih izbora oformi vladu.

Belgija danas zvanično postaje svetski rekorder u nemogućnosti da posle demokratskih parlamentarnih izbora oformi vladu.

Da novu federalnu vladu neće biti lako formirati bilo je jasno već 13. juna 2010. godine, odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata po kojima je u flamanskom delu zemlje ubedljivu pobedu odnela separatistička Nova flamanska alijansa, dok su u južnom, valonskom delu pobedili socijalisti. Tada se, međutim, predviđalo da će za formiranje vlade biti potrebno ne više od nekoliko meseci i da će do jeseni tehnička vlada predvođena Ivom Letermom biti zamenjena.

Iako se, dakle, očekivalo ozbiljno natezanje između Flamanaca i Valonaca, na šta su Belgijanci već navikli poslednjih godina, niko nije očekivao da će Belgija sa punih 249 dana bez vlade oboriti i evropski rekord koji je postavila Holandija koja je 1977. bez vlade bila 208 dana i svetski rekord koji je postavio Irak, čiji su kurdski, sunitski i šiitski političari uspeli da postignu dogovor o vladi tek posle 249 dana pregovaranja.

Da bi obeležili ovaj događaj, studenti iz oba velika belgijska regiona pozvali su na "pomfrit revoluciju" u državi od 11 miliona stanovnika u kojoj se nalaze centri i Evropske unije i NATO. Ovo je tek poslednji projekat u nizu duhovitih protesta zbog političarske nesloge kojem su Belgijanci pribegli posle "bojkota seksa" i "bojkota brijanja".

Od izbora do sada održano je više od 80 sastanaka u pokušaju da se postigne dogovor i rešenje o formiranju nove vlade, ali su poslednji pravi pregovori, na kojima su učestvovali predstavnici svih važnih stranaka, održani još početkom septembra.

  • T-Rex

    17.02.2011 16:09
    i Srbija je rekorder...
    i Srbija je rekorder po broju dana bez premijera!!! Dobili smo ga tek pre koji dan, a prosli je otisao jos davno...
  • Nikola

    17.02.2011 10:41
    sustina...
    Sustina je da je Belgija sredjena drzava. Postoji sistem koji funkcionise i koji je nezavistan ko je na vlasti. Dakle, imaju sistem... za razliku od nas. Kod nas jedan ministar da ostavku, odmah blokada ko ratno stanje, nista se bez njega ne moze.
  • Dr Petrović

    17.02.2011 08:57
    Eto Srbiji
    izazova i mogućnosti da u nečemu bude prva i neprikosnovena.

    Mi možemo i duže!

    Uđimo u istoriju još jednom!

    Makar i poslednji put!



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet