Argentinski diktatori optuženi za krađu beba

Dva bivša argentinska vojna diktatora Horhe Videla i Rejnaldo Binjone optuženi su za otmicu više od 30-oro dece čiji su roditelji ubijeni ili su nestali tokom vladavine vojnog režima od 1976. do 1983. godine.
Dva bivša argentinska vojna diktatora Horhe Videla i Rejnaldo Binjone optuženi su za otmicu više od 30-oro dece čiji su roditelji ubijeni ili su nestali tokom vladavine vojnog režima od 1976. do 1983. godine. Sudski proces pokrenut je protiv još šet osoba, među kojima su bivši oficiri i doktor.

Protiv njih je podignuta optužnica za "uzimanje, zadržavanje i skrivanje maloletnika i menjanje njihovih identiteta", preneo je BBC. Poznato je da su parovi pripadnici vojske ili policije usvojili više od 100 dece, a ovo je prvi put da su vojni lideri Argentine optuženi za rukovođenje sistematskim otmicama beba od trudnih zatvorenica. Suđenje će biti koncetrisano na najmanje 34-oro dece čije su majke bile zatvorene u dva glavna zatvora tokom vladavine vojne hunte, Pomorskoj mehaničkoj školi Esma i vojnoj bazi Kampo de Majo. Roditelji čija su deca uzimana su potom ubijani ili su "nestajali". Očekuje se da će suđenje trajati najmanje nekoliko meseci i da će svedočiti oko 370 ljudi, naveo je BBC.

Videla (85) je već osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine protiv čovečnosti, a Binjone (83) je prošle godine dobio kaznu od 25 godina zatvora zbog kršenja ljudskih prava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet