VIDEO: Voz nestao u cunamiju

Putnički voz sa nepoznatim brojem putnika nestao je u cunamiju izazvanom razornim zemljotresom koji je u petak pogodio Japan.

Putnički voz sa nepoznatim brojem putnika nestao je u cunamiju izazvanom razornim zemljotresom koji je u petak pogodio Japan. Ovaj voz se u trenutku zemljotresa, koji je izazvao talase visine do deset metara, nalazio u blizini stanice Nobiru.

Nije poznato koliko je putnika bilo u njemu, ali agencije javljaju da je u priobalnoj oblasti grada Sendai pronađeno 200-300 tela. Kako je javila agencija Rojters, talas je potopio i brod u kome se nalazilo oko 100 ljudi.

Zemljotres, jačine 8,9 stepeni po Rihterovoj skali, koji je potresao severoistočni deo Japana, izazvao je nekoliko cunamija.

Veliki talas koji je pokrenuo zemljotres stigao je do obale Havaja. Na svu sreću putevi i plaže su bili prazni, jer je upozorenje izdato na vreme i ljudi su evakuisani. Očekuje se da talas udari i na Zapadnu obalu Sjedinjenih Država, najjače u severnoj Kaliforniji i državi Vašington.

Japanska vlada je proglasila vanredno stanje u nuklearnoj elektrani kod grada Fukušime zbog kvara na rashladnom sistemu, ali, kako je saopštila, postrojenje nije u opasnosti i radijacija ne curi. Glavni sekretar japanske vlade Jukio Edano rekao je da je u centrali došlo do mehaničkog kvara na sistemu za hladjenje reaktora nakon što se on ugasio usled jutrošnjeg zemljotresa, najvećeg ikada zabeleženog u Japanu.

Epicentar potresa bio je 130 kilometara istočno od Sendaja, na dubini od 24 kilometra, naveo je Američki geološki institut. Iz nekih mesta stižu izveštaji o desetinama povređenih, od kojih je većina stradala kada su ih pogodili predmeti ili se urušili objekti. Nakon zemljotresa, zableženo je više od 30 potresa smirivanja tla, od kojih je najjači imao jačinu 7,1 stepen po Rihteru.

Mediji javljaju o brojnim požarima. Premijer Japana Naoto Kan izjavio je preko televizije saučešće žrtvama zemljotresa i pozvao svoje sunarodnike da ostanu mirni. Premijer je takođe istakao da nuklearne instalacije Japana nisu ugrožene i da nije bilo curenja nikakvog radioaktivnog materijala.

Pacifičku obalu Japana u sredu je potresao zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali.

Evakuacija na Pacifiku

Upozorenje na opasnost od cunamija izdato je u svim zemljama Tihog okeana, uključujući Australiju, Južnu Ameriku i zapadnu obalu Sjedinjenih Američkih Država i gradove kao što su Sijetl i San Francisko.

 

 

  • @ocekivano

    14.03.2011 00:08
    hahahah doneo im nesrecu! tadic zvani crna macka!
  • mimi

    13.03.2011 19:52
    da se najezis...
  • 11.03.2011 13:05
    Tadić: - "Veni, Vidi, Eradico"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet