Ukradena Rodenova skulptura

Bronzana statua "Nagi Balzak" francuskog vajara Ogista Rodena ukradena je iz Muzeja Izraela u Jerusalimu tokom nedavnog renoviranja, saopštio je muzej.

Bronzana statua "Nagi Balzak" francuskog vajara Ogista Rodena ukradena je iz Muzeja Izraela u Jerusalimu tokom nedavnog renoviranja, saopštio je muzej.

Bronzana skupltura "Nagi Balzak sa prekrštenim rukama" jedna je u seriji koju je Roden pripremao za spomenik piscu Onore de Balzaku u Parizu. Muzeju ju je poklonio američki kolekcionar Bili Rouz 1966. godine, a prema nezavisnim procenama vredi oko 350.000 dolara.

Izraelska štampa navodi da su francuski pisci koje je predvodio Emil Zola zamolili Rodena da napravi spomenik Balzaku 1891. i da je on osam godina radio i izlio nekoliko statua čuvenog romanopisca, od kojih su neke izložene u muzejima širom sveta, a konačna verzja u Parizu na Bulevaru Raspail.

Ukradena skupltura bila je izložena u bašti, koja nosi ime američkog kolekcionara, a otkriveno je da nedostaje kada je došlo vreme da se vrati na mesto gde je stajala, nakon završenog renoviranja. Statua je visoka 127 santimetara i široka 61 i nije mogla biti pomerena bez dizalice i kamiona, jer je prilično teška. U međuvremnu se ispostavilo da muzej ne proverava skulpture u bašti svakog dana i da bašta nema kamere, ni noćno osvetljenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet