Oko Fukušime radijacija sve manja

Nivo radijacije izmeren u selu izvan zone evakuacije oko nuklearke "Fukušima Daići" poboljšava se iz dana u dan, ali je stanje oko elektrane i dalje ozbiljno.
Nivo radijacije izmeren u selu izvan zone evakuacije oko nuklearke "Fukušima Daići" poboljšava se iz dana u dan, ali je stanje oko elektrane i dalje ozbiljno.

Eksperti IAEA saopštili su da se u selu Iitate radijacija "vratila" na nivo koji je bezbedan.

Pre dva dana je IAEA predložila da se proširi zona evakuacije sa 20 na 40 kilometara, jer je u mestu Iitate izmerena povećana radijacija, čiji nivo je bio iznad onog koji je bezbedan po ljudske živote.

Današnja merenja su, međutim, pokazala da je nivo radijacije opao ispod kriterijuma IAEA za evakuaciju. "Poslednja merenja pokazuju da je nivo radijacije ispod kriterijuma IAEA za evakuaciju“, naglasila je na konferenciji za štampu u bečkom sedištu UN šef Centra za incidente Elena Buglova. Trenutni nivo je ispod limita IAEA, podvukla je ona.

Čak 15 uzoraka je u uzeto u selu Iitate od 19. do 29. marta, i imajući u vidu nivo radijacije koji je bio prisutan od prvog merenja, aktuelni prosek je oko 7,0 megabekerela po kvadratnom metru, objasnio je ekspert IAEA Gerhard Prel. "Ovaj nivo je manji nego što je bio pre dva dana i stanje se poboljšava iz dana u dan“, dodao je on.

Nivo Joda 131, jednog od radioaktivnog elementa koji je ušao u vazduh iz nuklearke Fukušima, smanjuje se za oko 8 odsto na dan, naglasio je Prel.

Ekspert IAEA Deni Flori zaključio je da stanje oko nukelarke Fukušima ostaje i dalje veoma ozbiljno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet