Ruske naftne kompanije gube Libiju

Ruskim naftnim kompanijama neće se dozvoliti da obnove proizvodnju u Libiji, ukoliko pobunjenici i NATO svrgnu režim Moamera Gadafija, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izjavu predsednika rusko-libijskog poslovnog saveza Arama Šegunca.

Ruskim naftnim kompanijama neće se dozvoliti da obnove proizvodnju u Libiji, ukoliko pobunjenici i NATO svrgnu režim Moamera Gadafija, prenosi agencija Rojters pozivajući se na izjavu predsednika rusko-libijskog poslovnog saveza Arama Šegunca.

"Libiju  smo definitivno izgubili. Neće nam dati zeleno svetlo i ako neko misli drugačije, u velikoj je zabludi", izjavio je on. Ruske kompanije, kao što su "Gasprom", "Gasrpomnjeft" i "Tatnjeft" uložile su na stotine miliona dolara u osvajanje nalazišta nafte i gasa u Libiji, ali su početkom vojnih akcija protiv režima Gadafija bile prinuđene da obustave sve radove.

Moskva je kritikovala operacije NATO u Libiji i nije podržala rezoluciju UN, kojom je odobrena vojna akcija protiv Gadafijevog režima. Rusija je kasnije, posle lidera zapadnih zemalja, pozvala Gadafija da preda vlast. Libijski pobunjenici, koji su ušli u libijsku prestonicu, očekuju da će zemlja uspeti da obnovi eksploataciju nafte, kako bi se smanjila nestašica goriva i delimično nadoknadile isporuke na svetsko tržište. Pre vojne intervencije Libija je proizvodila oko 1,6 miliona barela nafte na dan, oko dva odsto svetske produkcije.

  • 23.08.2011 07:45
    E Rusi moji, kad ste tako pametni što niste poslali nekoliko brodova ''humanitarne'' pomoći Gadafiju. Kao što rade Ameri, kao šalju hranu i lekove pobunjenicima, a unutra... Gle čuda, puške i bombe!
    Pošaljete im svoje PVO sisteme i nekoliko dobro obučenih oficira i to sve uz Gadafija, proterali bi pobunjenike i NATO van Libija za 7 dana. Tada bi imali tu naftu u Libiji za sebe. Sad ga da ne kažem šta možete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je izveo napad unutar Irana, rekao je američki zvaničnik za CNN, o akciji koja preti da gurne region dublje u sukob.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.