Toksične hemikalije u brendiranoj odeći

Tragovi toksičnih hemikalija štetnih za prirodnu sredinu i ljudsko zdravlje su utvrđeni  u odeći koju proizvodi 14 vrhunskih proizvođača, podsetila je danas organizacija Grinpis.

Tragovi toksičnih hemikalija štetnih za prirodnu sredinu i ljudsko zdravlje su utvrđeni  u odeći koju proizvodi 14 vrhunskih proizvođača, podsetila je danas organizacija Grinpis.

U dve trećine testiranih uzoraka odeće proizvođača kao što su "Adidas", "Uniklo", "Kelvin Klajn", "Lakost", "Konvers", "Ralf Loren" itd, su  utvrđeni  tragove hemikalija nonilfenol etoksilata (NPEs), stoji u izveštaju Grinpisa pod naslovom "Prljavo rublje 2", izveštava AFP.

NPEs se koriste kao deterdženti u industriji, uključujući i proizvodnju prirodnih i sintetičkih tekstilnih materijala. Osim što je toksičan, nonilfenol ima svojstvo imitiranja ženskih hormona, zbog čega može da menja seksualni razvoj i utiče na reproduktivni sistem ljudi. Čak i u malim dozama ova hemikalija  predstavlja veliku pretnju kako za prirodnu sredinu tako i za ljudsko zdravlje, ističe Li Jifang, aktivista Grinpisa.

Za svoje istraživanje ova organizacija je, inače,  koristila 78 brendiranih komada odeće kupljenih u 18 zemalja sveta, a proizvedenih uglavnom u Kini, Vijetnamu, Maleziji i Filipinima.

"Ovo nije samo problem zemalja u razvoju, u kojima se tekstilni materijali proizvode. S obzirom da se čestice NPEs oslobađaju tokom pranja odeće, one se praktično uvlače i u zemlje u kojima je njihova upotreba zabranjena", ističe Li.

Grinpis je prošlog meseca objavio izveštaj "Prljavo rublje", u kojem je optužio proizvođače poznatih brendova odeće da hemijskim otpadom zagađuju glavne rečne tokove u Kini. Na ovo su reagovale samo neke od prozvanih kompanija, uključujući "Pumu" i "Najki", obećavajući da će do 2020. iz svog proizvodnog procesa eliminisati sve toksične hemikalije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.