Medojević: Pregovori zapeli oko interpunkcije

Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević izjavio je danas da je u razgovorima opozicije i premijera Igora Lukšića o nazivu jezika i nastavnog predmeta u obrazovnom sistemu postignut napredak, ali da su pregovori zapeli zbog interpunkcijskih znakova.
Predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević izjavio je danas da je u razgovorima opozicije i premijera Igora Lukšića o nazivu jezika i nastavnog predmeta u obrazovnom sistemu postignut napredak, ali da su pregovori zapeli zbog interpunkcijskih znakova. "Teško mogu da prenesem sadržaj razgovora, jer se vrtimo oko interpukcijskih znakova. Očigledno je da postoji neko ko ne želi dogovor, jer ako su interpunkcijski znakovi toliko bitni, onda znači da dogovor nije toliko važan", kazao je Medojević novinarima.

Opozicija je, kako je saznao Tanjug, ponudila da naziv jezika i nastavnog predmeta u obrazovnom sistemu bude crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost.

Medojević je rekao da su i dalje u toku intenzivne konsultacije Lukšića i opozicije, a pregovori o nazivu jezika i nastavnog predmeta biće nastavljeni sutra. Od ishoda tih pregovora zavisi da li će opozicione stranke glasati za izborni zakon, čije je usvajanje prvi uslov Brisela da Crna Gora dobije datum pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Na stolu smo imali više predloga teksta političkog sporazuma i, što se tiče lidera opozicije i Lukšića, postignut je visok stepen razumevanja i saglasnosti, ali je očigledno da postoje i neke druge adrese, pre svega, u vrhu Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, zbog čega još nismo postigli politički dogovor", kazao je Medojević. On očekuje da će u nastavku pregovora nadvladati razum i državnička odgovornost. "Jer, u suprotnom, zaista ne znam kako bilo kome da objasnim da se nismo dogovorili zbog interpukcijkog znaka", rekao je Medojević. On smatra da će, ipak, doći do sporazuma, navodeći da opozicija i Lukšić ulažu maksimalne napore da se postigne sporazum.

Skupština Crne Gore odložila je za sutra glasanje o izbornom zakonu, zbog nastavka pregovora Lukšića i opozicije o nazivu jezika i nastavnog predmeta u obrazovnom sistemu. Parlament je ranije danas završio, u načelu, raspravu o izbornom zakonodavstvu, o kome će se izjasniti nakon okončanja pregovora Lukšića i opozicije. Za usvajanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u crnogorskom parlamentu. Tekst izbornog zakona ranije je usaglašen, ali je opozicija podršku tom aktu uslovila izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu.

Prema popisu stanovništva, najviše građana Crne Gore govori srpskim jezikom, dok je Ustavom crnogorski definisan kao službeni jezik. Eventualno neizglasavanje izbornog zakona najverovatnije bi dovelo do usporavanja evropskog puta Crne Gore.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.