VIDEO: Intervju Džeki Kenedi šokirao Ameriku

Audio-snimak intervjua koji je Džeki Kenedi dala posle ubistva supruga Džona F. Kenedija objavljen je prvi put danas istovremeno sa pojavom knjige "Žaklina Kenedi: Istorijski razgovori o životu sa Džonom Kenedijem".
Audio-snimak intervjua koji je Džeki Kenedi dala posle ubistva supruga Džona F. Kenedija objavljen je prvi put danas istovremeno sa pojavom knjige "Žaklina Kenedi: Istorijski razgovori o životu sa Džonom Kenedijem".

Intervjui koji je Džeki Kenedi dala samo nekoliko meseci posle smrti svog supruga američkog predsednika Džona Kenedija pružaju detaljan uvid u situaciju i razmišljanja tadašnjih stanovnika Bele kuće, prenose mediji. Džeki Kenedi je četiri meseca posle ubistva predsednika u Dalasu 1963. godine dala opšežan intervju istoričaru Bele kuće Arturu Šlezingeru, ali pod uslovom da ono što je rekla bude objavljeno tek više godina posle njene smrti.

Osmočasovni audio snimci postali su predmet upravo objavljene knjige "Žaklina Kenedi: Istorijski razgovori o životu sa Džonom F. Kenedijem." Džeki je u intervjuu, između ostalog, rekla da predsednik Kenedi nije baš imao visoko mišljenje o svom potpredsedniku Lindon Džonsonu i da se šalio na račun pretnji atentatom. "Džek mi je ponekad govorio, o Bože, možeš li da zamisliš šta bi se dogodilo sa zemljom kada bi Lindon postao predsednik," navela je ona.

Američka prva dama iznela je i niz oštrih opaski na račun svetskih lidera. Francuskog predsednika Šarla Degola je nazvala "egomanijakom" i "zlobnikom", dok je za buduću indijsku premijerku Indiru Gandi rekla da je "nezadovoljna, agresivna i strašna žena,"

Ona je kritikovala i čuvenog borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga, sećajući se kako joj je njen dever, američki javni tužilac Robert Kenedi rekao da je King bio pijan na sahrani predsednika i podsmevao se službi kardinala Ričarda Kašinga. "Ne mogu da pogledam njegovu sliku, a da ne posmislim 'kakav strašan čovek'", rekla je ona, prenosi Bi-Bi-Si.

U knjizi, Džeki Kenedi govori i o svojoj majci i svekrvi, ogovara suprugu Ričarda Niksona - Pet za koju kaže da je bila poslušna "kao dobro istreniran pas", priča o izbornoj pobedi Kenedija nad Niksonom 1960. godine i tome kako prezire guvernera Teksasa Džona Konalija koji je bio sa njom u kolima kada je Kenedi ubijen.

Džeki Kenedi je pored ostalog priznala i da nije bilo lako udati se za jednog od Kenedijevih i da se verovalo da njen imidž može da naškodi budućem predsedniku. "Svi su mislili da sam snob iz Njuporta, sa natapiranom kosom i francuskom odećom koji se ne razume u politiku," navela je ona. Međutim situacija se, prema njenim rečima, promenila kada su došli u Belu kuću. "Kada smo došli u Belu kuću sve ono što sam uvek radila je odjednom postalo divno," rekla je ona. Predsednik je mogao da bude ponosan na nju i to ih je oboje činilo srećinim. "Bile su to naše najsrećinije godine," rekla je ona.

Džeki je Šlezingeru rekla da su ona i suprug bili najbliži tokom kubanske raketne krize 1962. godine kada su SAD i Sovjetski savez bili na ivici rata. Neki funkcioneri su poslali svoje supruge na sigurno, ali ona je htela da ostane. "Ako se bilo šta dogodi, mi ćemo ostati sa tobom. Čak i ako u skloništu od bombi u Beloj kući ne bude mesta, želim da ostanem sa tobom", rekla mu je tada Džeki Kenedi. Kenedijeve vanbračne veze u to vreme nisu bile opšte poznate.

Unuke "zgrožene" izjavama svoje bake

Karolina Kenedi, kćerka bivšeg američkog predsednika Džona Kenedija, kaže da su njene kćerke bile "zgrožene" staromodnim stavovima o ulozi žena u društvu koje njihova baka, Žaklina Kenedi Onazis, iznosi u snimljenim intervjuima čiji je sadržaj nedavno obelodanjen.

Gostujući u emisiji "Good Morning America" televizijske mreže ABC, Karolina je danas izjavila da su njene dve kćerke sa "apsolutnim zgražavanjem" slušale delove snimljenih traka.  "Da li to ona ozbiljno misli?", pitale su je kćerke. Karolina, međutim, ističe da su ti snimci samo "delić slike sveta koji jedva da i prepoznajemo".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.