Hugo Bos se izvinio zbog veza sa nacistima

Nemačka modna kuća "Hugo Bos" izvinila se zbog veza njenog osnivača sa nacistima o kojima se govori u biografiji Huga Bosa, koja je nedavno izašla iz štampe.
Nemačka modna kuća "Hugo Bos" izvinila se zbog veza njenog osnivača sa nacistima o kojima se govori u biografiji Huga Bosa, koja je nedavno izašla iz štampe.

Britanski list "Telegraf" prenosi da je dizajner Hugo Bos bio omiljeni krojač Adolfa Hitlera i da je dobio ugovor da snabdeva nacističke snage uniformama. Posle rata on je tvrdio da je podržavao Hitlera "da bi spasao kompaniju" a ne zbog ideologije. Nova istraživanja međutim pokazuju da je Bos bio nacista. U novoj knjizi objavljeni su izveštaji koji pokazuju da je tokom Drugog svetskog rata kompanija koristila 140 radnika koje je Gestapo prisilno doveo iz Poljske.

U kompaniji u Mecingenu, među radnicima bilo je i 40 francuskih ratnih zarobljenika koji su radili na uniformama Vermahta. "Jasno je da se Hugo Bos pridružio partiji ne samo zbog ugovora za proizvodnju uniformi već i zato što je bio sledbenik nacional-socijalista", naveo je ekonomski istoričar Univerziteta u Minhenu Roman Kester u svojoj knjizi "Hugo Bos 1924-1945".

Jedan od prvih velikih ugovora kompanije bilo je da pripadnike nacističke stranke snabde braon košuljama. Do 1938. godine kompanija je proizvodila vojne uniforme, uključujući i uniforme za SS officire. Od aprila 1940. godine Hugo Bos je koristio prinudne radnike, mahom žene, navodi list.

Kompanija je na svom sajtu saopštila da "duboko žali zbog onih koji su pretrpeli zlo u fabrici Huga Ferdinanda Bosa tokom vladavine nacional-socijalista". Posle rata Bos je izveden pred sud i novčano kažnjen zbog učešća u nacističkim strukturama.
  • Jugonostalgičar

    22.09.2011 12:37
    Ha, ha, ha...da je Boss iz Srbije tražio bi izjednačavanje prava i penziju.
  • 22.09.2011 11:42
    Ha da, izgleda da cje HugoBos biti izuzetno popularan u "nacionalno ponosnom" podmladku u nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet