Gadafi sahranjen u tajnosti negde u pustinji

Posmrtni ostaci bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija i njegovog sina Mutasima sahranjeni su rano jutros na nepoznatoj lokaciji, negde u pustinji.

Posmrtni ostaci bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija i njegovog sina Mutasima sahranjeni su rano jutros na nepoznatoj lokaciji, negde u pustinji.

Sahrani je prisustvovalo nekoliko članova rodbine i zvaničnika.

Gadafi je ubijen u rodnom Sirtu u prošli četvrtak pod još nerazjašnjenim okolnostima. Prema jednoj verziji on je, posle zarobljavanja, ubijen u unakrasnoj vatri izmedju pobunjenika i njegovih sledbenika, a po drugoj smišljeno likvidiran od pripadnika pobunjeničkih snaga. Na zahtev međunarodne zajednice, te okolnosti se sada istražuju.

Telo Moamera Gadafija je posle toga danima bilo izloženo u jednoj hladnjači u tržnom centru u Misrati koje su posetili mnogi njegovi protivnici kako bi se uverili da je mrtav i da bi se slikali. Stražari su juče zatvorili vrata hladnjaka i zabranili pristup građanima. U hladnjaku su bila izložena i tela Gadafijevog sina i bivšeg šefa vojske.

Višednevno izlaganje tela lidera koji je Libijom upravljao više od 40 godina izazvalo je podele među lokalnim stanovništvom, koji tradicionalno sahranjuju mrtve u roku od jednog dana.

Saif beži iz Libije s lažnim pasošem

Gadafijev sin Saif al-Islam Gadafi, koji je smatran naslednikom Moamera Gadafija, nalazi se u blizini libijske granice sa Nigerom i Alžirom i namerava da pobegne iz zemlje koristeći lažni pasoš, saopštio je zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta. "On je u trouglu sa Nigerom i Alžirom, u oblasti Gat. Dobio je lažni libijski pasoš u regionu Murzuk", rekao je ovaj zvaničnik i dodao da je u plan za bekstvo Saifa al-Islama bio uključen i bivši šef obaveštajne službe Abdulah al-Senusi.

Saif al-Islam, koji tečno govori engleski jezik i koji je studirao na londonskom Ekonomskom univerzitetu, jedini je od Gadafijevih sinova koji još nije pronađen.
Gadafi ima sedam sinova i jednu ćerku, a prema dosadašnjim izveštajima, poginuli su njegov najmlađi sin Saif al-Arab, u vazdušnom napadu 1. maja, i peti sin Motasem, koji je, prema rečima novih libijskih vlasti, ubijen kad i sam Gadafi.

Prema nepotvrđenim podacima, još jedan Gadafijev sin je poginuo, dok su dvojica pobegla u Alžir, a jedan u Niger.

Međunarodni krivični sud izdao je početkom godine nalog za hapšenje Saifa al-Islama, za koga se verovalo da je Gadafijev naslednik i al-Senusija, zbog zločina protiv čovečnosti.

Zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta rekao je i da će biti veoma teško pratiti kretanje Saifa al-Islama i sprečiti njegovo napuštanje Libije. "Ovu oblast je veoma teško nadzirati i opkoliti. Za to su potrebni borbeni avioni. Čak ni NATO ne može da nadzire ovaj region", rekao je on i dodao da se u toj oblasti nalazi pustinja i da je to trasa krijumčara, zbog čega ima mnogo puteva za beg.

  • Lala

    25.10.2011 19:04
    saborac &ja
    sta god vas dvojica pozeleli..on ce kanda da dzubri neku njivu u pustinji..kao onaj patrik u pozarevcu ispod lipe
  • semtex

    25.10.2011 14:22
    @ Sone NS
    Zzi-germans!
  • 25.10.2011 14:00
    @Sone NS
    Veruje se da je Otpor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet