Polarna svetlost na jugu SAD

Zbunjujuća Sunčeva oluja povukla je polarnu svetlost na Zemlji neobično daleko ka jugu, iznenadivši stručnjake i priredivši retko zadovoljstvo znatiželjnicima u SAD.

Zbunjujuća Sunčeva oluja povukla je polarnu svetlost na Zemlji neobično daleko ka jugu, iznenadivši stručnjake i priredivši retko zadovoljstvo znatiželjnicima u SAD.

Pojava je u noći između ponedeljka i utorka snimljena od Arkanzasa do Kentakija i Džordžije, na krajnjem jugu SAD. Posebna automatska kamera agencije NASA, koja fotografiše nebo svakog minuta, snimila je na jugu, u Alabami, 20 minuta žive crvene i zelene polarne svetlosti (Aurora Borealis). Ovo je tek drugi put za 10 godina da se polarna svetlost vidi daleko na jugu. To je veoma redak događaj, rekao je naučnik NASA Bil Kuk.

Zvaničnici u Centru za prognozu pojava u svemiru, u Boulderu, Kolorado, kažu da su iznenađeni. Taj centar prati oluje na Suncu koje izazivaju polarnu svetlost nad polovima Zemlje. Ovog puta oluja na Suncu je, po njihovom osmatranju, bila isuviše mala da bi "preselila" polarnu svetlost na jug. Međutim, kažu u Centru, ta Sunčeva oluja je bila neobična jer je stigla do Zemlje osam sati brže nego što se očekivalo.

  • Lala_Neznanov

    27.10.2011 07:22
    Jaoj...
    Soso idemo da cepamo drva. Bice hladno ove zime.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet