Policija rasturila proteste u Ouklandu i Atlanti

Policija u američkim gradovima Ouklend i Atlanta razjurila je demonstrante pokreta "Okupirajte vol strit", a mesta na kojima su oni bili podigli svoje šatore danas su raščišćena.

Policija u američkim gradovima Ouklend i Atlanta razjurila je demonstrante pokreta "Okupirajte vol strit", a mesta na kojima su oni bili podigli svoje šatore danas su raščišćena.

Kako javljaju američki mediji, do te noćne akcije policije, u punoj opremi za razbijanje demonstracija, došlo je nakon sve većih žalbi stanovnika, vlasnika radnji i gradskih zvaničnika na bezbednost i čistoću.

U Ouklendu u Kaliforniji je bilo haotičnih scena, u kojima je policija ispaljivala suzavac na demonstrante koji su pokušali da ponovo podignu šatore na mestu odakle su oterani u utorak.

Šef policije Hauard Džordan je izjavio da su morali da upotrebe suzavac i dodao da su dva policajca povređena, pošto je iz mase na njih bacano kamenje. Policija je procenila da je u jednom trenutku bilo oko 1.000 demonstranata, a uhapšeno je oko 100.

U Atlanti u Džordžiji helikopteri su leteli iznad mesta u centru grada gde su se utaborili članovi pokreta "Okupirajte Vol strit", pomažući akciju policije na terenu, koja je uhapsila 50 demonstranata, koji nisu hteli da napuste to mesto.

Pokret "Okupirajte Vol strit" pokrenut je 17. septembra u Njujorku, kao protest protiv pohlepe finansijskog kapitala, korupcije političara i društvenih nepravdi. Odatle su se protesti proširili na mnoge američke gradove.

Sledbenici pokreta su u Zukoti parku, nedaleko od Vol strita, podigli svoje šatore, gde provode 24 sata dnevno. Stanovnici i poslovni ljudi na donjem Menhetnu već neko vreme traže da se prestalo sa skupovima u tom parku, gde demonstranti prave buku i ostavljaju smeće po okolnim ulicama.

  • Rubber duck

    27.10.2011 04:59
    Gramatika
    Your rubber bullets only make(S?) us angrier.
  • demokrat

    26.10.2011 22:48
    demokratija
    A zastita ljudskih prava? Ocigledno je da je u pitanju apsolutizam na delu i pozivam NATO trupe da intervenisu i zbace diktatora sa vlasti u doticnoj zemlji
  • podržavamo

    26.10.2011 22:05
    demonstracije
    ..ali u tuđoj kući. kod nas ih degenečimo i hapsimo. kako su kriterijumi rastegljiv pojam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.