Austrija: Pretplata obavezna i ako nemaju TV

Austrija, pred planirano poskupljenje RTV pretplate, donosi i zakon koji će naterati sve građane, imali televizore i radioaparate ili ne, na njeno plaćanje.

Austrija, pred planirano poskupljenje RTV pretplate, donosi i zakon koji će naterati sve građane, imali televizore i radioaparate ili ne, na njeno plaćanje.

Prema novom zakonu, koji je usvojila vlada, svi građani moraju platiti RTV pretplatu, ako se nalaze na području koje je pokriveno zemaljskim RTV signalom, što znači gotovo na čitavoj teritoriji Austrije. Više neće zavisiti od toga da li gradjani imaju radio ili televizijske uređaje koji mogu da primaju programe državne RTV ORF.

Prema dosadašnjem zakonu, RTV pretplatu morali su da plaćaju samo oni koji imaju "radio ili televizijski uređaj koji može da prima sve programe ORF-a". To je do sada značilo da ko ne poseduje satelitsku karticu za dekodiranje ORF kanala, nema mogućnost da prima ORF programe i nije morao da plaća pretplatu. To je godišnje koristilo oko 30.000 domahinstava.

Od pretplate će ubuduće biti oslobodjena samo ona područja koja nisu pokrivena DVB-T signalom, a to je samo 2,3 odsto domaćinstava. Prošle nedelje je generalni direktor ORF-a Aleksander Vrabec najavio povećanje pretplate za sedam odsto od juna iduće godine.

  • podbarac

    27.11.2011 13:44
    trt
    ovi ko da su počeli da se ugledaju na nas , Tijmanmunčić naplaćuje kravama u štali a ovi opleli po svima
  • Gillan

    27.11.2011 07:45
    Eeee, jos da uzmu Tijanica da im bude sef....
  • 26.11.2011 22:42
    PLJAČKA!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.