Belgija konačno dobija vladu

Belgija bi mogla da dobije novu vladu sledeće sedmice, izjavio je danas glavni pregovarač o formiranju kabineta Elio di Rupo, nakon što su belgijske stranke postigle dogovor o budžetu za 2012. godinu.

Belgija bi mogla da dobije novu vladu sledeće sedmice, izjavio je danas glavni pregovarač o formiranju kabineta Elio di Rupo, nakon što su belgijske stranke postigle dogovor o budžetu za 2012. godinu.

Sporazum o budžetu bio je poslednja velika prepreka za formiranje vlade, koju će činiti šest najvećih stranaka frankofonskog i holandskog govornog područja. "Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da formiramo vladu tokom sledeće nedelje. Ima još nekoliko oblasti na kojima treba da radimo i verujemo da ćemo to obaviti u najkraćem mogućem roku", rekao je Di Rupo.

Belgija je postavila rekord u dužini perioda posle parlamentarnih izbora bez formiranja vlade. Od glasanja je prošlo skoro punih 19 meseci. Kralj Albert II zatražio je od Di Rupa da oformi vladu, nakon što su tenzije u odnosima frankofonskog juga i holandskog severa zemlje dovele u pitanje opstanak države.

Evropska unija je zapretila Belgiji sankcijama, jer nije umanjila deficit u javnim finansijama. Evropski komesar za ekonomiju i monetarna pitanja Oli Ren ponovio je prošle sedmice da Belgija mora da preduzme akciju i ostvari taj cilj. Dogovor o smanjenju budžetskog deficita obuhvata mere za uštedu 11,3 milijardi evra, kao i uvođenje novih poreza. Lider Flamanske liberalne stranke Aleksander De Kro ocenio je da ovaj sporazum savršeno prolazi evropski test. Kralj Albert je pre četiri dana odbio Di Rupov zahtev da se povuče sa pozicije vođe pregovora i apelovao da šest najvećih stranaka dovrše razgovore o formiranju vlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet