Brejvik izbegao zatvor za ubistvo 77 ljudi

Psihijatrijski eksperti zaključili su da su da je izvršilac masakra 22. jula u Norveškoj Anders Bering Brejvik bio u stanju psihoze kada je ubio više desetina ljudi, zbog čega ne može krivično da odgovara za ta ubistva.
Psihijatrijski eksperti zaključili su da su da je izvršilac masakra 22. jula u Norveškoj Anders Bering Brejvik bio u stanju psihoze kada je ubio više desetina ljudi, zbog čega ne može krivično da odgovara za ta ubistva.

Brejvik je vremenom razvio "paranoidnu šizofreniju", kazao je novinarima tužilac Svajn Holden, navodeći zaključke izveštaja koje su sudu danas dostavili psihijatri Sine Serhajm i Torgajr Husbi.

Ranije je na sajtu lista Verdens gang objavljeno da su psihijatri zaključili da je Brejvik bio neuračunljiv kada je izvršio masakr. To znači da desničarski ekstremista koji je pre četiri meseca ubio 77 osoba ne može da bude osuđen na zatvor, već da će biti smešten u psihijatrijsku ustanovu.

Psihijatrijski izveštaj na 240 stranica analiziraće medicinsko-pravna komisija kako bi se uverila da ispunjava sve profesionalne uslove. Ipak, poslednju reč o krivičnoj odgovornosti Andersa Beringa Brejvika daće sud, koji u većini slučajeva poštuje preporuke eksperata.

Sud u Oslu je 14. novembra Brejviku produžio pritvor za 12 sedmica.

Anders Bering Brejvik (23) je 22. jula najpre aktivirao automobil bombu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osmoro ljudi, a zatim je pucao i ubio 69 osoba u omladinskom kampu na ostrvu Utoja, oko 40 kilometara udaljenom od Osla.

Brejvik je priznao izvršenje oba napada i naveo da je delovao sam, a kao motiv je naveo protivljenje socijalno-liberalnoj ideologiji i doseljavanju muslimana u Evropu.

  • Dragan

    29.11.2011 21:12
    Psihoza
    Biće da je i NATO ne odgovara za onolika ubistva jer je u stanju psihoze.
  • Gradjanin

    29.11.2011 20:48
    Jezivo i strašno i tužno. Mladić sasvim sigurno bolestan, ne verujem da neće biti nikakve zatvorske kazne ali će biti olakšavajućih okolnosti. Za samu pripremu zločina trebalo je vreme- strašno je da okolina mesecima nije primetila koliko je on bolestan- to je posledica današnjeg otuđenog društva. Nadam se da će porodice bez obzira moći nekako da nađu svoj mir.
  • Nevernik

    29.11.2011 19:22
    Neverica
    Neverovatno je pomisliti da tako jedan gnusni zlocin nece biti kaznjen sa zatvorskom kaznom. Trebalo bi ga na dozivotnu robiju, odnosno na dozivotnu samicu bez mogucnosti pomilovanja.A sta je sa 77 ljudi, sa 77 porodica, 77 oceva i 77 majki koji su izgubili svoju decu.Sta je sa njima koji su potpuno neduzno stradali u hiru jednog coveka sa puskom?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.