Kritika Švedske zbog filma o Srebrenici

Haški tribunal oštro je kritikovao Švedsku televiziju zbog toga što je prikazala jedan norveški dokumentarni film o zločinu u Srebrenici 1995. godine.
Haški tribunal oštro je kritikovao Švedsku televiziju zbog toga što je prikazala jedan norveški dokumentarni film o zločinu u Srebrenici 1995. godine.

U filmu se navodi da je tadašnji predsednik BiH Alija Izetbegović žrtvovao taj grad da bi podstakao napade na Srbe, preneli su švedski mediji. STV je još u avgustu emitovala dokumentarac "Žrtvovani grad" i od tada je meta kritika Bošnjaka koji žive u Švedskoj da je "žrtvovala istinu".

Prema švedskom dnevnom listu Dagens niheter, protesti su dospeli i do Haškog tribunala, koji je u pismu oštrog tona direktorki STV-a Evi Hamilton podsetio na nekoliko svojih presuda u kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid.

Međunarodni krivični tribunal za zločine na prostoru bivše Jugoslavije takođe je naveo da postoje jasni dokazi da je većina žrtava nastradala masovnom egzekucijom, a ne u borbi.

Državni sekretar u švedskom ministarstvu za integracije Jasenko Selimović jedan je od onih koji je optužio STVA za "poricanje genocida", prenosi švedski informativni portal na engleskom jeziku "Lokal". U filmu norveškog autora tvrdi se da je Izetbegović žrtvovao Srebrenicu da bi podstakao Zapad na napad na Srbe, a sve uz podršku Amerikanaca. Prema mišljenju Selimovića, film opisuje haškog optuženika Ratka Mladića kao "dobrog momka" koji pokušava da pronađe rešenje za situaciju u Srebrenici 1995. i navodi na zaključak da su se snage NATO borile na strani muslimana u BiH.

  • semtex

    30.11.2011 11:30
    istina
    Istina boli...pa Holandjani nista vam drugo ne ostaje nego da lupite Svedjanima sankcije!Doznace se jos malo i uloga Holandskog korpusa UN-a u celoj svinjariji.
  • 30.11.2011 07:45
    Napisite do kraja. Taj norvezanin je musliman iz Srebrenice, koji je ucestvovao u ratu kao vojnik muslimanske vojske, i u filmu se pojavljuje dosta bitnih ljudi iz tog vremena (bitnih u smislu da su bili komadanti policije, komandiri ceta vojske...). Neke mnogo boli kad njihova "istina" pocinje da se rusi kao kula od karata.
  • Пера

    30.11.2011 07:07
    Сребреница
    Је монструозна лаж као улица Васе Мискина, пијаца Маркале и слично.Надам се да ће дотични филм бити приказан и код нас када се решимо тренутне диктатуре и медијског мрака, част изузетцима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet