Katar najbogatija država na svetu

Zahvaljujući rastućim cenama nafte i zalihama gasa zemlja perzijskog zaliva - Katar, sa 1,7 miliona stanovnika, prva je na listi najbogatijih država sveta.
Zahvaljujući rastućim cenama nafte i zalihama gasa zemlja perzijskog zaliva - Katar, sa 1,7 miliona stanovnika, prva je na listi najbogatijih država sveta.

Katar je treći u svetu po količinama rezervi gasa, uz to je uložio ogromna sredstva u infrastrukturu i središte je brojnih multinacionalnih finansijskih kompanija.

Koristeći podatke MMF-a za 2010. godinu, prema analizama bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika izraženog u kupovnoj moći u 182 zemlje, Forbs je sastavio listu najbogatijih država sveta, prenosi sarajevo-x.com.

Nakon Katara, čiji je bruto nacionalni dohodak prema paritetu kupovne moći u 2010. godini dostigao 88 hiljada dolara po glavi stanovnika, drugo mesto na listi pripalo je evropskoj državi Luksemburg sa 81.000 dolara. Luksemburg, zemlja od pola miliona stanovnika, zahvaljujući zakonima stroge bankarske tajne ima reputaciju finansijskog raja.

Središte tehnologije, proizvodnje i finansija na području tržišta Dalekog istoka, Singapur, sa 56.700 dolara našao se na trećem mestu.

Slede zemlje čije se bogatstvo zasniva na prirodnim resursima, prvenstveno nafti i gasu. Četvrto i peto mesto dele Bruneji i Norveška sa 48.000 dolara bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika. Ujedinjeni Arapski Emirati su na šestom mestu sa 47.500 dolara, dok je Kuvajt na 15. mestu.

Najsiromašnije tri zemlje koje su se našle na samom dnu liste su afrička država Burundi (400 dolara), Liberija 386 dolara i Demokratska Republika Kongo (312 dolara).

  • mrva

    01.03.2012 00:46
    kako se postaje Kataranin?
  • ivan

    29.02.2012 15:12
    hehehe
    pa mi smo siromashniji od siromaha!
  • Pakao

    28.02.2012 17:38
    Nigde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet