Skinhed počinio novi masakr u SAD

Američke federalne vlasti preuzele su istragu šestostrukog ubistva u hramu Sika u blizini Milvokija, a ceo slučaj je označen kao čin domaćeg terorizma.

Američke federalne vlasti preuzele su istragu šestostrukog ubistva u hramu Sika u blizini Milvokija, a ceo slučaj je označen kao čin domaćeg terorizma.

Američki mediji iz različitih izvora spekulišu o mogućem motivu napadača koji je juče ubio šestoro ljudi, da bi na kraju policija ubila njega. Kao mogući motiv za napad navodi se navodna pripadnost ekstremističkoj belačkoj organizaciji, kao i privatni razlozi, budući da je jedan od svedoka koji su ga poznavali rekao da je napadač nedavno raskinuo s devojkom.

Tokom jutarnje molitve napadač je ušao u hram u gradiću Ouk Krik u Viskonsinu i otvorio vatru, ubivši četiri osobe, dok je van zgrade ubio još dva čoveka. Napadač je nakon toga pucao i ranio jednog policajca, posle čega je ubijen. Ime šestostrukog ubice nije saopšteno, sem da ima izmedju 30 i 40 godina, da je belac i da živi u Viskonsinu.

Neimenovani izvori rekli su da je napad delo "belog superioriste" ili "skinheda". "Los Anđeles tajms" je naveo da je razlog zbog kojeg su vlasti odlučile da zločin zavedu kao "domaći terorizam" činjenica da je nosio specifične tetovaže. Neimenovani izvor nije, međutim, mogao da potvrdi da je napadač pripadao nekoj od brojnih ekstremističkih belačkih organizacija.

Američki predsednik Barak Obama, kao i njegov republikanski protivkandidat na izborima Mit Romni osudili su, u odvojenim saopštenjima, bezobzirni napad, izražavajući saučešće zajednici Sika u Americi. U nacionalnom sastavu Sika prevladavaju žitelji indijske države Pendžab, a sledbenici sikizma žive i u zemljama jugoistočne Azije, Africi, na ostrvu Fidži i većim gradovima u Velikoj Britaniji.

Sikizam ili sikhizam je religija koja se temelji na učenju deset gurua koji su živeli u Indiji u 16. i 17. veku. To je jedna od najmnogobrojnijih svetskih religija, sa preko 23 miliona sledbenika.

  • 06.08.2012 07:14
    Treći svetski rat je odavno počeo, bez zvanične objave. Drugo ime mu je TERORIZAM u raznim oblicima: državni,verski,narkomanski...
    Kada bi neko sabrao sve žrtve ovoga, to bi bila pozamašna cifra.
  • Лигош

    06.08.2012 06:58
    Страшно
    Србија је постала лудница, скинхеди дивљају. Ма првом приликом набављам зелени картон и палим ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.