Kolumbija: Uhapšen najtraženiji narko bos

Jedan od najtraženijih kolumbijskih trgovaca drogom Danijel Barera uhapšen je u susednoj Venecueli uz pomoć tamnošnjih vlasti i britanskih i američkih obaveštajnih službi, saopštio je predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos.

Jedan od najtraženijih kolumbijskih trgovaca drogom Danijel Barera uhapšen je u susednoj Venecueli uz pomoć tamnošnjih vlasti i britanskih i američkih obaveštajnih službi, saopštio je predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos.

Kolumbija je jedan od najvećih svetskih proizvođača kokaina, a kriminalne bande, sastavljene od nekadašnjih desničarskih paravojnih grupa i starih kartela su sve veća pretnja za tu zemlju. Barera, zvani "ludi Barera", uhvaćen je u blizini granice u mestu San Kristobal u Venecueli u operaciji kojom je iz Vašingtona upravljao jedan general kolumbijske policije, rekao je Santos.

On je naveo da je reč o možda najtraženijem narko bosu u poslednje vreme koji decenijama "nanosi zlo Kolumbiji i svetu i čini sve vrste zločina u savezu sa paravojnim jedinicama i pobunjeničkim grupama. SAD su raspisale nagradu od pet miliona dolara za Barerinu glavu, a Kolumbijska vlada 2,7 miliona.

Santos je zahvalio američkim i britanskim obavešajnim agencijama i venecuelanskoj vladi na pomoći, ali nije izneo bliže detalje. Akcija je izvršena zajednički, iako je venecuelanski predsednik Ugo Čaves jedan od najoštrijih kritičara zapadne i američke politike u Latinskoj Americi.

Intenzitet dugogodišnjeg gerilskog i narko rata u Kolumbiji je oslabio od kada je pre više od deset godina počela američka borba za iskorenjivanje narko karterla što je doprinelo privlačenju stranih investicija pre svega u rudarski i naftni sektor. Ipak, bombaški napadi, ubistva i borbe su još uvek česti i to uglavnom u pograničnim područjima.

  • 19.09.2012 09:59
    Autohton
    Jedan od najtrazenijih?Pa koliko ih ima,zaboga?!Kolumbija je poznata po svom proizvodu i svaki seljak dobija mnogo vise novca od kartela da sadi koku umesto kukuruza.Niko nije primoran da kupuje kolumbijski proizvod,sve je to stvar'lose navike'kao i kod cigareta,alkohola i kafe.Koliko je ok za raspolozenje,toliko je stetno za zdravlje!
  • Гари

    19.09.2012 09:33
    Лигалајзит.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.