Toples feministkinje zovu muslimanke da im se pridruže

Članice ukrajinskog feminističkog pokreta "Femen" u utorak su u toplesu prošetale ulicama Pariza pozivajući muslimanke da im se pridruže.

Članice ukrajinskog feminističkog pokreta "Femen" u utorak su u toplesu prošetale ulicama Pariza pozivajući muslimanke da im se pridruže.

Ovom akcijom htele su upozoriti na degradirajući položaj žene u islamu pa su pozvale muslimanke da počnu tražiti seksualnu slobodu i jednaka prava.

"Alah me stvorio golu", vikale su femistkinje noseći transparente s natpisima "Muslimanke, skinite se", "Golotinja je sloboda", "Ja sam žena, a ne objekt", "Goli rat", itd. "Marširamo po jednom od najopasnijih kvartova u Parizu, gde žive radikalni islamisti. Nikada nismo birale lakši put", kazala je jedna aktivistkinja.

Femen čini neformalna grupa mladih devojaka koje protestima i akcijama upozoravaju na loš položaj žena u ukrajinskom društvu, bore se protiv patrijarhalnog sistema i socijalnih nepravdi u društvu. Organizaciju je 2008. godine osnovala Ana Gutsol i danas okuplja nekoliko stotina članica, od kojih je ipak samo nekoliko desetina aktivnih toples aktivistkinja. Ana je jedna od najstarijih članica Femena, rođena 1984. godine, ostale su mlade studentkinje prosečne starosti od 22 godine.

  • semen

    19.09.2012 18:01
    bravo femen :)))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.