Četiri petine Katalonaca za nezavisnost

Ukupno 80,7 odsto, ili 1,6 miliona Katalonaca izjasnilo se za nezavisnost španske pokrajine Katalonije na nedeljnom, neobavezujućem glasanju održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu.
Ukupno 80,7 odsto, ili 1,6 miliona Katalonaca izjasnilo se za nezavisnost španske pokrajine Katalonije na nedeljnom, neobavezujućem glasanju održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu.

Prema prvim rezultatima objavljenim posle prebrojavanja 88,4 odsto glasačkih listića, Katalonci su odgovorili "da" na oba postavljena pitanja - "Da li želite da Katalonija bude država? Ako želite, da li ta država treba da bude nezavisna?"

Potpredsednica katalonske vlade Hosana Ortega izjavila je da je najmanje dva miliona ljudi juče glasalo. Frans pres ocenjuje da te izborne rezultate treba uzeti s rezervom, jer su protivnici nezavisnosti najavili da će bojkotovati simbolično glasanje i dodaje da su na izbore izašli samo simpatizeri nezavisnosti Katalonije. Prema tim rezultatima, 10,1 odsto glasača reklo je "ne" nezavisnosti, odnosno odrečno je odgovorilo na drugo pitanje na glasačkom listiću, a 4,55 odsto je negativno odgovorilo na oba pitanja.

Šef katalonske vlade Artur Mas 27. septembra je raspisao referendum o nezavisnosti, ali je dva dana kasnije Ustavni sud Španije zabranio održavanja referenduma. Posle toga, katalonske vlasti su odlučile da 9. novembra bude nezvanično glasanje koje su nazvali "konsultacijama" o nezavisnosti.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.

  • Vojvodjanska Republika

    10.11.2014 17:25
    Da i? Ja sam rodjeni vojvodjanin, sremac i srbin a ne madjar ili bilo ko iz vaseg opskurnog patrijockog vokabulara, ali vazno je svakog ko ne misli po tom patrijocko dementnom sablonu brandirati da je "madjar", nacionalna ili drzavni izdajnik.
    Vi patrijote ste se dokazali od 89-e pa na ovamo koliko ste sposobni, sta ste od ove srbije napravili i sta cinite sa vojvodinom. Definitivno po svim normalnim kriterijumima ne zasluzujete vojvodinu.
  • zeljko

    10.11.2014 14:04
    @Vojvodina Republika
    Pises republika a mislis madjarska zato ti to nece proci evo ja srbin rodjen u vojvodini ti to kazem!
  • Vojvodina Republika

    10.11.2014 10:42
    Samo napred!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.