UN: Podneti krivične prijave za mučitelje iz CIA

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima i borbi protiv terorizma Ben Emerson ocenio je da je "tužilac SAD u zakonskoj obavezi da podigne krivične prijave protiv odgovornih" za osobe pomenute u izveštaju američkog Senata o torturi koju je CIA primenjivala na zatvorenicima.

Specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima i borbi protiv terorizma Ben Emerson ocenio je da je "tužilac SAD u zakonskoj obavezi da podigne krivične prijave protiv odgovornih" za osobe pomenute u izveštaju američkog Senata o torturi koju je CIA primenjivala na zatvorenicima.

Emerson je naveo da izveštaj Senata otkriva "jasnu politiku orkestriranu na visokom nivou u okviru Bušove administracije", kao i da zvaničnici koji su planirali i odobrili zločine moraju da budu procesuirani. "Pojedinci odgovorni za zločinačko udruživanje, otkriveni u izveštaju moraju da budu izvedeni pred lice pravde i moraju da se suoče sa kaznama koje odgovaraju težini zločina", naveo je Emerson dodajući da je umešanost visoke politike razlog više za krivično gonjenje.

Komitet američkog Senata objavio je izveštaj u kome se zaključuje da oštre tehnike ispitivanja nisu proizvele nijedan kritični obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima. Komitet je proveo četiri godine istražujući "voterbording" (simulirano davljenje) i druge kontroverzne metode koje je CIA koristila tokom ispitivanja osumnjičenih za terorizam, za vreme administracije bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg.

Izveštaj je u aprilu bio gotov za objavljivanje, ali to nije učinjeno, uglavnom zbog prigovora CIA. Centralna obaveštajna agencija koristila je seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija, navodi se u izveštaju američkog Senata. Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.