FOTO: Kikindska ulica među 50 najlepših u svetu

Među 50 najlepših ulica u svetu sa drvoredom i cvećem, koji je objavio sajt za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net, nalazi se i kikindska Ulica generala Drapšina.
Među 50 najlepših ulica u svetu sa drvoredom i cvećem, koji je objavio sajt za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net, nalazi se i kikindska Ulica generala Drapšina.

Ulica generala Drapšina nalazi se na 22. Mestu, a njenu lepotu prikazuje fotografija Nebojše Tatomirova. Kikinđane je obradovala ova vest, jer je i oni smatraju najlepšom zbog starog drvoreda pa mnogi ovu ulicu zovu zeleni tunel. Drvored leti stvara prijatnu hladovinu, čak i kada su velike vrućine.

"Živim u Ulici Generala Drapšina i njenu lepotu čini drvored. Ponosan sam što je proglašena za najlepšu", kaže Milomir Petričević, a isto mišljenje ima i Zoltan Feher koji drži cvećaru u toj ulici.

Na sajtu su objavljene fotografije ulica iz Grčke, Italije, Španije, SAD, Nemačke, Brazila, Rumunije, a gradovi koji se njima mogu pohvaliti su Stokholm, Bon, Vašington, Valensija, a iz bivše Jugoslavije samo Kikinda i Podgorica. Sve ulice, takođe, imaju tunele od zelenila i cveća.

"Drvoredi su odbrana od vrućina i svih vrsta urbanih problema. Podstiču šetnju i vožnju biciklima", pored ostalog piše na pomenutom sajtu koji ima više od 12 miliona pregleda nedeljno.

Drvored u Ulici generala Drapšina posađen je posle Drugog svetskog rata i ima oko 389 stabala, najviše američkog koprivića, oko 300. Ostalo su lipe, američki srebrno lisni javor i poneki dud.

  • Prelepa

    02.02.2015 15:09
    aleja

    Pohvalno za Kikinđane da umeju da cene i čuvaju ovako staro dragoceno drveće!

    Srećom,ovaj drvored nije negde u Novom Sadu,već bi ga "Gradsko zelenilo" iskasapilo...
  • Sećam se

    01.02.2015 23:14
    Radnička ulica u Ns je bila još lepša, ima kocku umesto asfalta, a onda su došli ,,stručnjaci" koji su prilikom rekonstrukcije kanalizacione i toplovodne mreže posekli žile drveću, pa ga posle obrijali jer uz smanjen koren nisu išle velike grane, po njihovom mišljenju.
  • Nostalgicar

    01.02.2015 13:06
    Nekada je vecina varosi i gradova u Vojvodini ovako izgledalo dok nisu dosli Kradikali i posejali behaton i bedu gde god su stigli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina